Vulin o crnogorskoj rezoluciji o Jasenovcu: Ako Skupština Crne Gore ne smije da pomene i Hrvatsku i ustaše i Njemce neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdala Vladu CG

0

Potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin kazao je da su pisci crnogorske rezolucije o Jasenovcu uspjeli su ono što niko nije mogao – da napišu rezoluciju o jasenovačkom genocidu, a da ni jednom ne pomenu ustaše i NDH, da srpsko ime pomenu jednom, a hrvatsko samo kada su nabrajali narode koji su stradali u Jasenovcu.

„Možda crnogorski jezik nije dovoljno bogat da sve ovo pobroji, ali mogli su pisci rezolucije da se posluže i srpskim. Osim manjka riječi ili manjka hrabrosti da izgovore prostu istinu o odgovornosti NDH, Hrvata i ustaša, pisci rezolucije su pokazali i potpuno nepoznavanje istorije. 22. aprila 1944. godine, jasenovački logor nije rasformiran, kako se kaže u predlogu rezolucije, već su preostali logoraši, njih šest stotina od ukupno hiljadu, izvršili proboj jurišajući na hrvatske ustaše i žicu.“ – rekao je Vulin.

Dodaje da je zapamćeno i da je Mile Ristić logoraš, Kozarčanin oteo ustašama mitraljez i pokrivao proboj.

„Ne znaju pisci rezolucije da je Jasenovac jedini logor smrti koji na sramotu i partizana i četnika nije oslobođen, već su se logoraši sami oslobodili, pa samin tim nije mogao biti rasformiran. Rezolucija o jasenovačkon genocidu ne može i ne smije da bude puko potkusurivanje sa Srebrenicom. Prevelika je jasenovačka patnja, a još veći hrvatski greh da bi se Jasenovac poredio sa Srebrenicom.“ stava je Vulin.

Zato, kako kaže, ako Skupština Crne Gore ne smije da pomene i Hrvatsku i ustaše i Njemce neka ne rasitnjava jasenovačku golgotu da bi opravdala Vladu Crne Gore zato što će glasati za rezoluciju o Srebrenici.  „Ne znam šta je veća uvreda za Srbe“, zaključio je potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin reagujući na predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu koji je predat Skupštini Crne Gore.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.