Mladen Mikijelj

Vukadinović: I da dio Demokrata izađe iz Vlade, to neće uticati na njenu stabilnost, jer Bošnjačka stranka čeka da uđe u vlast

0

Najnovija dešavanja u Demokratma otvaraju mnoga pitanja, a jedno od njih je i: da li Aleksu Bečića i drugove čeka ista sudbina koju je doživio Pokret Evropa sad? Već viđen scenario, koji je doveo do cijepanja PES-a, uskoro ćemo možda vidjeti i u taboru Demokratske Crne Gore, jer se u tom političkom subjektu već neko vrijeme događaju stvari koje ukazuju na podjele.

„Pobjede, a ne podjele“ bio je prepoznatljiv slogan Demokrata. Međutim, izgleda da su vlast i mnoge beneficije dovele do toga da je glad za foteljama preovladala i da je unutar Demokrata došlo do stvaranja dvije frakcije.

Naime, Aleksa Bečić, Dragan Krapović, Boris Bogdanović i vjerovatno Danilo Šaranović, predvode jednu, dok drugu predstavljaju Momo Koprivica, Vladimir Martinović i Nikola Rovčanin.

Da bismo dobili stručnu analizu o trenutnim dešavanjima unutar Demokrata i o tome kako to može uticati na stabilnost 44. Vlade i uopšte na crnogorsku političku scenu, kontaktirali smo politikologa, profesora Srđana Vukadinović.

On smatra da trenutna dešavanja nisu ništa novo, te da se sve to nagovještavalo još od sjednice Vlade na kojoj je glasano za v.d. direktora Uprave policije.

„To je bilo jedno poniženje Demokrata i njihovih ministara, odnosno ministra unutrašnjih poslova, koji je po proceduri trebao da predlaže vršioca dužnosti direktora Uprave policije. Kada se dogodilo, kako se dogodilo, da njihov predlog ne bude izglasan, onda je već tada došlo do određenih trvenja unutar Demokrata i vidjelo se to već na prvoj narednoj sjednici Vlade, kada njoj nisu prisustvovali ni Bečić, ni Šaranović, ali jesu ostali ministri. To je već bio jasan znak da nešto ne štima, da nema nekakve jedinstvenosti i da postoje određeni problemi unutar Demokrata.“ – navodi naš sagovornik.

Dodaje da može neko da ne dođe na sjednicu Vlade, potpredsjendik Vlade i bilo koji minstar, ali umjesto njega treba da dođe dolazi državni sekretar.

„Ovdje ta situacija nije bila, nego su te fotelje, odnosno ta mjesta su bila upražnjena što je sasvim jasno znači da ima određenih dilema… Da su oni bili jedinstveni, vjerovatno svi ministri iz redova Demokrata onda ne bi bili na toj sjednici.“ – smatra Vukadinović.

On dalje navodi da dio Demokrata oko Bečića želi da izvede stvari na čistac oko te situacije, pa smo vidjeli da su čak i Upravnom sudu predali prijavu protiv odluke Vlade, a na drugoj strani Momo Koprivica, ministar Vladimir Martinović, ministarka Tamara Vujović jednostavno se ne oglašavaju povodom i nisu ni reagovali.

„Tako da ta trvenja nastupaju zbog toga što očito premijer (Milojko Spajić) vjerovatno da ne bi imao ove probleme, jer očito da probleme sada unutar Vlade ima kada su u pitanju ministri iz redova Demokrata, pravi strategiju zamjene dijela Demokarata.“ – mišljenja je Vukadinović.

Prema njegovim riječima, moguće je da je ovo dogovor između premijera i  dijela ministara iz reda Demokrata da on napravi određene zamjene prilikom rekonstrukcije Vlade, koja može biti do juna mjeseca, tako što će neposlušne ministre, koji predaju prijave Upravnom sudu, jednostavno zamijeniti predstavnicima neke druge političke grupacije, a ove koji su dosta lojalni ostaviti.

„Onda to dalje znači jedno sigurno cijepanje, dijeljenje unutar Demokrata. Mada, persofinikacija Demokrata je Aleksa Bečić, tako da teško da ova druga grupacija (unutar Demokrata) može da napravi nekakvu veliku podjelu. Jedino može doći podjele i do grupisanja snaga, znači ko je za to da se ostane u Vladi, a koje za to da se djeluje iz opozicionih klupa, u slučaju rekonstrukcije Vlade, pa bi neposlušni ministri bili zamijenjeni.“ – pojašnjava Vukadinović.

Za našeg sagovornika je  ovo je očekivana stvar, i smatra da će razlike će biti sve veće, ali da to neće puno poremetiti stabilnost Vlade. Podsjeća da Vlada, tj. Milojko Spajić može da računa i na rezervne glasove iz nekih političkih grupacija, prije svega Bošnjačke stranke.

„U svakom slučaju, izlazak dijela Demokrata ne bi puno uticao kada je u pitanju stabilnost Vlade“ – zaključuje profesor Srđan Vukadinović.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.