Vujović čestitala Badnji dan i Božić: Rođenje sina Božijeg, u mračnoj, hladnoj pećini, vanvremenska je priča o mogućnosti postojanja ljepote, radosti i spokoja u najtežim uslovima

0

Ministarka kulture i medija Tamare Vujović uputila je čestitku povodom Badnjeg dana i pravoslavnog Božića.

„Svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti, uz iskrene čestitke Mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, želim neizmjernu radost i blagoslov na Badnji dan i Božić!

Rođenje sina Božijeg, u mračnoj, hladnoj pećini, vanvremenska je priča o mogućnosti postojanja ljepote, radosti i spokoja u najtežim uslovima, u bijedi i nemaštini.

U teškim okolnostima života, u hladnoći oskudice – radost se rađa, radost života, svijetlo vrline se pojavljuje, spokoj i mir koji stvara novi život na ovom svijetu.

Pa su i kraljevi došli sa poklonima onome što je najsvetije, a to je novi život, nova mogućnost, novo prosvjetljenje.

I tako bi trebalo da se slavi u svakoj kući hrisćanskoj, skomno, zajedno, radosno, spokojno, u osjećaju sreće što dijelimo ovaj dan i ovaj život, u okolnostima koje su nam date. Vrlini pokloni i poklonjenje, jer ona to zaslužuje.

Da li je mir u nama, mir u spoljašnjem svijetu, nešto što je malo, nevažno, neveliko? Pogledajmo u sebe i oko sebe i priznajmo.

Da li je toplina doma i zajedništvo, osjećaj da je susjed ili putnik namjernik – naš brat, da li je to nešto prirodno i svakodnevno, često? Da li je zaista tako? A trebalo bi biti.

Da li smo se sklonili u svoju pećinu, da li smo svili svoj skromni dom, svi i uživamo u njemu, ili ne postojimo ako se ne pokažemo i ne pohvalimo javnosti?

Kako postizati vrlinu, kako doseći mir, kako pomoći sebi i drugome?

Ovih prazničnih dana, poslušajmo riječi svete knjige, ljubimo bližnjeg svog kao samog sebe, dijelimo dobrotu i svjetlost, učimo se skromnosti i pokornosti.

Božićne svetkovine su otkazane u Vutlejemu, mjestu rođenja Isusa Hrista. Udaljili smo se od mira, spokoja, svjetlosti, vrline.

Molimo se za mir u svijetu, mir u svakoj duši, za slogu među ljudima i za razumijevanje drugog kao sebe ili kao svoga.

Mir Božiji – Hristos se rodi!“, navodi se u čestitki Vujovića.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.