Mladen Mikijelj

Vučković za BORBU: Iran napadom pokazao da nije zaboravio ubistvo svog komandanta i savjetnika Revolucionarne garde

0

Sinoćnja dešavanja na Bliskom istoku su dodatno podgrijala ionako već uzavrelu atmosferu u tom regionu, Iran je poslao na desetine dronova kamikaza i ispalio stotine projektila na Izrael, a potom objavio da je njihova operacija gotova zasad.

Jedan od onih koji su, može se reći, predvidjeli napad Irana na Izrael bio je Ivan Vučković, potpredsjednik skupštine grada Bora i geopolitički analitičar. On je u svojim ranijim tekstovima najavio je mogućnost ozbiljne intervencije Irana.

Naime, analizirajući napade jemenskih Huta u Crvenom moru i podršku koju uživaju od strane Iranske revolucionarne garde kao i događaje u vezi sa ranijim intervencijama i pripremama Irana za „obračun“ sa Izraelom, Vučković je znatno ranije upozorio na ovakav razvoj događaja. Iranska revolucionarna garda (IRGC) , naglašava Vučković, svakako nije zaboravila i oprostila Izraelu ni ubistvo komandanta i savjetnika IRGC Sajeda Reze Musavija u Siriji, krajem 2023. godine, nedaleko od Damaska.

Ivan Vučković

Za naš portal kaže da očekuje hitne dalje korake Sjedinjenih država, jer na poslednjem Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija Amerika nije uložila veto na prekid vatre u Gazi te je zauzela radikalno drugačiji stav u odnosu na stav od prije par mjeseci. Potez Irana, kako naglašava, će morati da se vrlo ozbiljno shvati. Iran je ovim htio da naglasi svoj značaj u regionu i pokaže da Palestina nije sama.

Vučković takođe kaže da, prije svega, van Sjedinjenih Država, očekuje i veoma brze diplomatske poteze Turske i Egipta. Vučković naglašava i da će se situacija u vezi sa Iranom ubrzo smiriti ali je očigledno da ubrzo možemo očekivati nove sukobe u širem regionu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.