Vučić: Tražićemo rezoluciju o stradanju Srba od Njemaca u Drugom svjetskom ratu i hrvatskih ustaša u Jasenovcu

0

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će zbog donošenja rezolucije o Srebrenici naša zemlja tražiti i donošenje rezolucije o stradanju Srba od Njemaca u Drugom svjetskom ratu, kao i od ustaša u Jasenovcu.

Vučić je pred razgovor sa patrijarhom srpskim Porfirijem i predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da će usvajanjem rezolucije o Srebrenici biti otvorena Pandorina kutija.

„Jer će Rusi uskoro pokrenuti zahtjev da se proglasi genocidom njemačko ubijanja ruskog i sovjetskog naroda tokom Drugog svjetskog rata. Mi ćemo to tražiti isto za ono što su Njemci činili u Srbiji i za to što su hrvatske ustaše radile u Jasenovcu. Ali da ne govorim da će to da otvori i mnoga druga pitanja i za Tursku i za neke druge zapadne sile, od starosedalaca američkih do mnogih drugih“, rekao je Vučić.

U svakom slučaju, kako kaže, to je za nas veoma teško pitanje, jer pokazuje kakav je odnos pojedinih u regionu prema nama, ali i nekih svjetskih sila.

„Sve što mogu da vam kažem to je da smo se borili, da smo ogromnu energiju uložili, sve vrijeme ovoga sveta sam i kao predsjednik Republike dao za to da im se suprotstavimo najjače i najsnažnije moguće. Čak sam iznenađen snagom kojim su se ljudi ujedinjeno borili za naše interese i hvala vam na tome“, naglasio je Vučić.

On je ukazao da je sa druge strane, sve drugo za nas mnogo teže nego što je bilo.
„Međutim, ono što mene brine u ovom trenutku, što ne krijem, i ako se sjećate i poslednji put sam dao nekoliko nagoveštaja po tom pitanju, a siguran sam da će predsjednik Dodik o tome govoriti više, što smatram ključnim za opstanak srpskog naroda, jeste nametanje rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Ta rezolucija je donošena tajno, skrivana od nas, skrivana od očiju javnosti, osam mjeseci su na njoj radili, tek posle toga je Republika Srbija došla da spoznaje ko su tvorci i ko je sve na tome radio i notorna je neistina da je riječ o rezoluciji koja bi trebalo samo da obilježi jedno stradanje i ništa više“, naveo je Vučić.

Kako je rekao, jer da je to tako, to ne bi morali ni da donose pošto već postoji odluka Generalne skupštine UN o svim genocidima koji su se dogodili širom svijeta.
Ali, to za njih nije bilo važno, željeli su posebno da obilježe Srebrenicu, dodao je Vučić.

Predsednik Srbije je podsetio da će 8. juna biti održan veliki svesrpski Sabor.
„Taj Sabor ne bi bio svesrpski bez učešća sabora srpske crkve. Sabor je najšire tijelo kao što se mi okupljamo i ja molim, a to je moje mišljenje, a ne mora u toj formi vaša svetost patrijarhu jer ćete vi ćete to odlučiti zato što je to pitanje za svakoga od nas – za budućnost“, naveo je Vučić.

Dodao je da je srećan što je patrijarh prihvatio da bude na tom Saboru.

„Mi pozivamo i sve vladike da budu prisutne. Nama će tu doći desetine kulturno-umetničkih društava iz Republike Srpske, dolaziće nam akademici, dolaziće nam lekari, doći će bukvalno svi iz svih sfera društvenog života, gdje ćemo da napravimo i zajedničke skupove i druženja i gdje ćemo da imamo zajedničke koncerte, obraćanja.
Ali i kada bude bila zajednička sjednica vlade, kada budu došli svi poslanici Republike Srpske i Srbije, koji budu željeli, a čini mi se da je dobro da na jednom mjestu budu i patrijarh, kao onaj koji će da bude na čelu stola, ali to je moja ideja – da bude i što je moguće više vladika ili ako mogu da budu svi“, poručio je Vučić.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.