Vučić sjutra sa ambasadorima Kvinte o Kosovu i Metohiji

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sjutra u 10 časova sa ambasadorima država Kvinte – SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije – saznaju „Novosti“.

Sastanak će se održati u zgradi Predsjedništva, a očekuje se da na stolu bude nekoliko tema: aplikacija tzv. Kosova za prijem u Savet Evrope i pridruživanje lažne države Parlamentarnoj skupštini NATO-a, blokada dijaloga sa Beogradom koju sprovodi prištinska strana, kao i evropske integracije Srbije. To će biti prilika da šef države diplomatskim predstavnicima najmoćnijih država Zapada prenese srpske stavove u vezi sa pomenutim pitanjima, koja su uznemirila srpsku javnost proteklih dana.

Naime, najprije je doneta odluka da tzv. Kosovo postane pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a, i to baš na 25. godišnjicu bestijalne agresije Alijanse na SRJ, a koja je dočekana sa ushićenjem u političkim krugovima u Prištini.

Vučić, kako saznaju Novosti iz njegovog okruženja, neće propustiti priliku da ponovi ono što je javno izrekao prije dva dana – da je to perfidan potez koji ima i simboličnu težinu pošto je povučen baš na dan koji je crnim slovima upisan u kolektivno pamćenje Srba.

Za sjutra je zakazana i vanredna sjednica Političkog komiteta Savjeta Evrope, na kojoj bi trebalo da se raspravlja o preporuci Dore Bakojani da tzv. Kosovo postane član ove organizacije. Podsjetimo, Grkinja je naprasno promijenila ploču, pošto je izričito govorila da se Priština ne može nadati članstvu ako ne ispuni tri ključna uslova: vrati zemlju manastiru Visoki Dečani, osnuje Zajednicu srpskih opština i preispita eksproprijaciju zemljišta u srpskim sredinama sprovedenu za izgradnju baza za policiju i Kosovske bezbjednosne snage. Od tri uslova ispunili su jedan, a to je vraćanje zemlje manastiru Dečani. Ovaj perfidni manevar nekadašnje šefice grčke diplomatije je izuzetno opasan po srpske interese, jer baš kao i ubrzanje puta tzv. Kosova ka NATO-u, predstavlja i vid pritiska na pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost lažne države (među kojima je i matična država izvestiteljke Bakojani) da to učine.

Očekuje se i da se pokrene pitanje kolapsa dijaloga u Briselu, jer Albanci ne žele ni za milimetar da odstupe od svoje odluke da ukinu dinar u južnoj srpskoj pokrajini, čime su Srbi, već skoro dva mjeseca, izloženi pravoj drami pošto ne mogu da dobijaju plate, penzije, socijalna davanja u valuti sopstvene države.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.