Vučić: Pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina u Srbiji

17

“Pokušaćemo da se u Srbiji napravi fabrika vakcina”, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naglasio da je odziv građana za vakcinaciju veći od očekivanog.

Predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da će vakcine biti potrebne još koju godinu, tri, četiri sigurno, dok se ne pronađe lijek za bolest koju izaziva virus kovid 19, i da će se raditi na tome da je sami proizvodimo.

Vučić je ukazao da posebno zabrinjava novi soj korona virusa, iz Velike Britanije, koji je veoma opasan i koji Britance tjera na masovnu vakcinaciju, ali i na zaključavanje.

Taj soj se, kaže, približava i Evropi, a biće vrlo teška situacija na Balkanu, ako se tome ne odupru najveći, poput Francuske i Nemačke.

“Za tu imunizaciju potrebno je da rešimo infrastrukturno problem, i pokušaćemo da napravimo fabriku vakcina u Srbiji, da možemo sami da proizvodimo dovoljno vakcina za naše stanovništvo, a i za nekoga u okruženju”, rekao je Vučić.

On je primjetio da je situacija sa vakcinom protiv kovida pokazala da velike zemlje uvek uzmu sve i da je najbolja deviza – “u se i u svoje kljuse”.

“Ćuti, ne kukaj mnogo, radi, obezbjeđuj vakcine za svoj narod. Pokazalo se da smo uspješniji, a to što svi pričaju o solidarnosti… to ”mačku o rep” okačite. Svi gledaju sebe kada je teško”, rekao je Vučić.

Za sada vakcina ima dovoljno

“U Srbiji za sada ima vakcina, danas je bio odličan odziv”, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon sastanka sa vladikom šumadijskim Jovanom, u crkvi posvećenoj Svetim velikomučenicima kragujevačkim u Šumaricama.

Biće teško, grčevito se borimo za svaku vakcinu, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić i dodao da se nada dobrim vijestima sledeće nedelje.

Ukazao je da neke evropske zemlje dobiju u odnosu na broj stanovništva pet puta više vakcina, nego što je dogovoreno, a pravili su bilateralne ugovore i jedni i drugi.

Srećom, dodaje, mi se nismo oslonili na to i znali smo da moramo da tražimo vakcinu i na drugim stranama da bi sačuvali svoj narod.

On je novinarima rekao da se kroz “bitku” za vakcine prelama budućnost zemalja, te da se, figurativno rečeno, upravo sada, kroz nabavku vakcina i imunizaciju stanovništva, prave i velike prednosti i ogromni zaostaci.

„Nikada se svjetski poredak i odnosi među zemljama nisu mijenjali kao sada u vreme korone. Zato je za nas važno da u ovoj godini, nabavimo što više vakcine, budemo vrijedni i radni. Sada se prave velike prednosti i ogromni zaostaci. Sve će biti drugačije za šest mjeseci ili godinu dana, i tada ćete vidjeti neke zemlje koje su otišle u nebesa, neke koje su bukvalno propale, a da neke koje mislimo da su mnogo razvijenije od nas i velika sila budu na dnu“, rekao je Vučić u Kragujevcu.

Podsjetio je da je farmaceutski koncern Fajzer svima smanjio dostava vakcina za pola.

„Nama je trebalo da dostave po 19.500 nedeljno, a drugu nedelju zaredom dostavljaju samo oko 9.700. Oni kažu smanjili su i Nemačkoj za milion i Poljskoj za 200.000. To nabavlja EU“, rekao je Vučić.

Istakao je da zbog te situacije mnogi prekidaju imunizaciju, i raste im broj mrtvih svuda.

Kao primjer naveo je da je u Italiji broj umrlih dostigao 90. 000, a kod nas je 3. 800, što nisu baš iste proporcije, a oni, podvlači, su mnogo razvijeniji od nas.

U vezi upita Severne Makedonije za vakcinama iz Srbije, Vučić je ocijenio da je time makedonski premijer Zoran Zaev pokazao odgovornost prema svom narodu.

„Tim vakcinama spasiće jedan promil ili jedan odsto života u narednim mesjecima. Pametan je čovek što je nešto tražio“, dodao je on.

Vučić je kazao da je problem što neke zemlje ne dozvoljavaju da se drugima daju vakcine, jer hoće da imaju punu kontrolu nad izvozom cjepiva.

 

17 Comments
 1. Jasna komentariše

  Zasto da ne! U Srbiji postoje veoma dobri strucnjaci koji bi apsolutno mogli da naprave vakcine protiv Covida 19.

  6
  1
 2. Ivana komentariše

  Svaka čast predsedniku ne gubi vreme ni jedne sekunde da spase svoj narod od ovog nevidljivog neprijatelja.Vakcine bi nam samo pomogle u ovim teškim trenucima da što pre izadjemo kao pobednici.

  4
  1
 3. Ivana komentariše

  Srbiji i regionu je potreban nuklearbi institut, institut za razvoj nanotehnologije, institut biotehnologije, biohemije, mikrobiologije, institut za biološka ispitivanja.Sve nam je to potrebno, da bi mogli sami da razvijamo vakcinu. Potrebne su nam laboratorije, i fabrika koja će to sve da proizvodi. Lepo bi bilo da u sklopu svakog instituta imamo i fabrike.

 4. Milan komentariše

  Lepa vest.Drzava nas svakim danom sve vise odusevljava.To bi bio uspeh za nasu zemlju.Prvenstveno,imali bi dovoljno vakcina za sve,a drugo i u ekonomskom smislu.

  3
  2
 5. Sara komentariše

  To bi bilo odlično,da i mi pravimo vakcine.

  2
  1
 6. DANICA komentariše

  To bi nam sada bio spas, videli smo vec da za Srbiju nemoguce ne postoji

  2
  1
 7. Petar komentariše

  Ovo je odlicna ideja, predsednik je dokazao da svoje ideje sprovede u delo

  1
  1
 8. Kaca komentariše

  Hvala dragom Bogu da su ljudi svatili važnost vakcine i da je odaziv zaista velik.

  1
  1
 9. Ribar komentariše

  Vucicu zaboravio si da kazes kad nisi htio poslat 2 respiratora za CG koja su pritom vec bila placena.toliko o solidarnosti.

  1
  2
 10. wef komentariše

  Napori predsednika Srbije da pokusa da se izgradi fabrika vakcina u srbiji odlicna ideja koja resava sve probleme

 11. dana komentariše

  Srbija je reagovala snazno i pravovremeno, kako bi gradjanima obezbedila vakcine, tako da smo danas jedna od retkih zemalja koja sprovodi masovnu vakcinaciju. Pravljenje fabrike bi bilo najbolje resenje. Imali bi smo dovoljno vakcina, bez obzira na devabanja u drugim drzavama.

 12. Filip komentariše

  Od velike vaznosti za zdravlje nacije.

 13. Maja komentariše

  Ponosni smo na Vas, predsedniče.

 14. Maja komentariše

  Odluka je prava. Tako nesto nam je bilo potrebno. Mnogo nam znaci.

 15. Dejo komentariše

  Što se tiče izgradnje fabrike vakcina ovo je veliki korak za Srbiju i ceo srpski narod. Podržavam ovu odluku i smatram daće to doneti dobre rezultate za ceo Balkan.

 16. Kole komentariše

  Jačanje zdravstvenog sistema kakav je Srpski je prioritet za celu Srbiju. Smatram da Vučić radi mnogo toga na unapređenju svega u čitavoj Srbiji. Srbija ima najodgovornijeg predsednika kakav je upravo on.

 17. Radisav komentariše

  Mnogi znaju da kritikuju a nikad ništa nisu uradili u Srbiji. Ovo je veliki korak koji će biti urađen.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.