Vučić otvorio Sajam turizma: Srbija je u prošloj godini bila prva destinacija u svijetu po stopi rasta prihoda od stranih turista

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisutvovao je svečanom otvaranju 45. Međunarodnog sajma turizma u Beogradu koji će do 25. februara okupiti gotovo 400 izlagača iz više od 27 zemalja

On je kazao da Srbija može računati na turiste iz cijelog svijeta, posebno onih iz Evrope.

– Pruga Beograd – Subotica koju ćemo da otvorimo, ako se ne varam, u novembru ove godine značiće mnogo za sjever Srbije. To će dodatno da podigne taj dio zemlje. Kad izgradite prugu Beograd – Niš, moći ćete da računate na veliki devizni priliv i u tom dijelu zemlje – ocenio je Vučić.

Podsjetio je da je izdvojeno milion i trista hiljada evra za etno-sela u Srbiji, čime se podstiče privatni sektor.

– Uvijek mi za vaučere izdvojimo više, jer tako pomažemo manjim opštinama koje imaju veličanstvenu zemlju – kazao je Vučić.

Zamolio je ljude da više putuju Srbijom.

Na pitanje „Novosti“ da li postoje podaci koliki broj turista očekujemo 2027. godine (EKSPO), on kaže da će biti nezadovoljan ako ih bude manje od osam miliona.
– Mislim da sam vam time sve rekao. Nadam se da, ako budemo ovakvim tempom napredovali, da možemo da dođemo i do 10 miliona, vjerovali vi ili ne – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da pad kamatnih stopa na svjetskom tržištu neće doći skoro.

– Suviše su oprezni i američki FED i Evropska centralna banka. Iako svi očekuju da će, zbog svih mogućih izbora, da se to desi u aprilu, najkasnije u junu, ja bih rekao najranije u junu, najkasnije u septembru zato što niko ne želi povratak inflacije. Cio svijet se uspješno oporavlja od inflacije i niko ne želi da se inflacija vrati i zato vjerujem da ćemo morati malo više da čekamo. Kada se to desi, očekuje nas ubrzani rast jer raste potražnja, novac postaje jeftiniji i građevinska industrija raste… Ali, mi ćemo da pratimo Evropsku centralnu banku prije svega. Ne budite previše optimistični – rekao je Vučić.

Imamo prelijepu zemlju

Ljude koji u našu Srbiju dođu punog i otvorenog srca, vjerujem, uvijek će dočekati iskrena, nerijetko i veličanstvena dobrodošlica, istakao je Vučić.

– Naš slavni pisac Branislav Nušić davnih godina opisao je Sokobanju „Sokobanja – Soko Grad, dođeš star, odeš mlad.Iako smo svi to znali, nismo znali da je baš Nušić tvorac ovih stihova – rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je Srbija prošle godine imala dva miliona i sto hiljada stranih turista.

– Oni su ovdje došli nošeni idejom o dolasku na jedno lijepo, zanimljivo i, prije svega, bezbjedno mjesto – rekao je on.

Ističe da je prvi put u istoriji u prošloj godini je broj stranih gostiju premašio broj domaćih turista.

– Danas, sa nemalo ponosa, obavještavam vas da je Srbija u prošloj godini bila prva destinacija u svijetu po stopi rasta prihoda od stranih turista u odnosu na 2019. godinu i iznosila 79 odsto. To nisam rekao ja, već najnoviji barometar Sjvetske turističke organizacije – rekao je Vučić.

Ističe da je devizni priliv od turizma 2023. iznosio je rekordnih 2,55 milijardi evra, čak 3,5 puta više nego 2012. godine, saopštio je on.

– Ove godine, iako je tek početak, imamo evidentiran rast ukupnih dolazaka za oko 3 odsto, a broj noćenja čak za 19 odsto u odnosu na isti period lane. Sve to trebalo bi da znači da smo mnogo toga uradili, a ja bih želio da ukažem na to da bi trebalo mnogo više da radimo i da nisam zadovoljan brzinom kojom isporučujemo rezultate. Na Dunavu sve ono što smo planirali da uradimo kroz projekat „Zaplovimo Srbijom“ tek da smo počeli. Mnogo toga je pred nama – kazao je Vučić.

Dodao je da je Srbiji potrebno 100 novih hotela, te da će Beograd biti nosilac razvoja.

– Za EKSPO ćemo uraditi mnogo toga. Predstavićemo zemlju kao mesto inovacija, savremenih tehnologija i jednog od lidera u vještačkoj inteligenciji, svakako, makar u nivou zemalja naše veličine i ekonomske snage. Pokušaćemo da budemo uspjšniji čak i od toga. Taj događaj mijenja budućnost naše zemlje. Moraćemo da gradimo još mnogo muzeja, da osnažimo našu ponudu iz sfere kulture i onoga što predstavlja turizam zajedništva i privlačenja onih koji žele da potroše svoj novac, a to što ćemo mi da zaradimo više mora da bude pravi podsticaj i nešto na čemu da zasnivamo svoje buduće djelovanje i to ne samo u Beogradu – kazao je on.

Vučić kaže da moramo da izgradimo novi prirodnjački muzej.

– Naš velikan Nikola Tesla dobiće muzej zaista dostojan tog najvećeg, kolosalnog imena svjetske nauke. Gondole će vrlo brzo spajati Zlatibor sa Pribojskom Banjom, Goč sa Vrnjačkom Banjom – rekao je on.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.