Vučić odlikovao potpukovnika Dragutina Dimčevskog koji je rukovodio bitkom na Košarama

2

Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsjednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom bijelog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u rejonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacija na liniji Đakovica-Prizren i zaposijedanja većeg dijela Metohije, navodi se u jsaopštenju Službe za saradnju s medijima predsednika Srbije.

U saopštenju se ističe da je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolijevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu.

Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Košarama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine, gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca).

U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije.

2 Comments
  1. Buka komentariše

    Evo Ptedsjednika..Prvog.nikako Drugog…Orden nego sto..A za sto..hm..E,Nizasta..i Vi pitate Svasta..Predjed,ma Predsjednicina Naroda Srbijanskog,moze i Srbskog,ma moze i Posrbskog…Orden daje,Za poraze jok On haje..e Srbijoooo,Sreca te naseli…Prvi stize,Ordenje da udjeli..energije Njem a,a,Fali…Trci,Daje,Lazima On ne da mjesta..Srbija je prva i druga..na tabeli Sva zauzeta mjesta..Cestitke za Predsjednika Prva,Narodu Takodje,Cestitke Sve..Naravno uz Ordenje..A,ha..a za sto..Nizasta…

  2. Buka komentariše

    A i nadimak o covjeku,govori dosta..npr..Zlotvora Nasa,Britvom zovu..hm,nije bas pozeljno sl,ajd..predsjednika prva,nadimkaa Znana kao,Lilihip,od skorije kao Pometina..hm,bas Ga vrijedjaju..zna On ko je..

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.