Vučić: Obećao sam cijeloj Srbiji poštovanje Ustava, na Ustavu sam se zakleo i to ću da činim i ubuduće!

7

PredsJednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć u obraćanju građanima da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije.

„U dogovoru sa članovima Vlade, želim da govorim više o strateškim, a ne o taktičkim i dnevno političkim stvarima. Svi smo prethodnih dana vidjeli prvu verziju, a koja se ne razlikuje mnogo od druge verzije u različitim medijima tzv. francusko – njemačkog plana, koji više nije francusko – njemački plan, već mnogo više od toga“, rekao je Vučić.

Kaže da niko nije htio da govori o kontekstu i okolnostima i onome sa čime se Srbija suočava.

„Kada gledate neki papir uvijek je lako da pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći nešto čime bismo bili oduševljeni, već naprotiv. Međutim važno je, razgovori su bili jedni od najtežih u poslednjoj deceniji, jer sam u svim učestovao od kada je premijer bio Dačić, nikada to ovako nije izgledalo. Pitanje je zašto i šta je to što danas pravi razliku.

Upravo činjenica da su promijenjene geopolitičke okolnosti, velika je nervoza, Evropa je defakto u ratu, ma šta god oni govorili“, rekao je Vučić.

Istakao je da zato nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu.

„I sa druge strane, žele da u svom dvorištu, a Zapadni Balkan, naravno i Srbija, jesu njihovo dvorište, da tu bude sve onako kako oni žele. Postavlja se pitanje šta je još doprinijelo da se izađe sa ovako oštrim pristupom i sa dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika podržanih od Vašingtona; kompletan regionalno – evropski kontekst je takav da u prethodnih nekoliko mjeseci posle izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, napada Rusije na Ukrajinu – da je to postalo jedan od najvećih problema za Srbiju“, naveo je predsjednik Srbije.

Kaže da je to zato što smo na radaru svima, jer nismo uveli sankcije Rusiji, ali i zbog stalnih incidenata koje je Kurti izazivao želeći da isprovocira da uđemo u sukob i da Srbija bude kriva.

Predlog prihvatilo i pet zemalja koje nisu priznale Kosovo

Predsjednik Vučić izjavio je da je pet zapadnih izaslanika došlo u Srbiju sa planom napravljenim pre 60 dana, a koji je u međuvremenu priznat od svih zemalja Evropske unije, čak i onih pet koje nisu priznale lažnu nezavisnost Kosova i Metohije.

Kako je rekao, te zemlje su glasale za taj plan jer im je rečeno da eksplicitno nema priznanja „Kosova“.

„Došli su da nam predoče svoj plan, bez ikakve krivice Srbije, nismo nikome ništa uradili, a oni su došli, pokazali plan, a zatim 13. decembra na frankofonskom skupu, svi prihvatili plan i pet zemalja nepriznavača, jer su im objasnili da nema eksplicitnog priznanja i iako su prikrili činjenicu da postoji implicitna obaveza da se ne protivimo ulasku „Kosova“ u Ujedinjene nacije“, rekao je Vučić.

Tako je taj plan, ne zvanično, ali defakto postao novi pregovarački okvir, istakao je on.

„Nama nema napretka ukoliko budemo radili mimo Evrope, ili ako ne sarađujemo po tom pitanju“, istakao je Vučić.

Naveo je da mu je u razgovoru sa petorkom u drugoj rečenici rečeno da moramo da prihvatimo plan i ako ga ne prihvatimo suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, zaustavljanjem, a zatim i povlačenjem investicija i ekonomskim mjerama koje će nanijeti štetu Srbiji.

„To je ponovljeno tri puta u razgovoru i svaki put sam snažno reagovao“, poručio je Vučić.

Dodao je i da Priština traži sukob jer želi da uvuče Srbiju u sukob sa NATO, a kako bi izbjegla formiranje Zajednice srpskih opština.

„Ljudi su hapšeni ni zbog čega, zbog sanitetske opreme, pucano je na djecu zbog badnjaka, Zapad je skočio jer je Rada Trajković sjedela na klupici dva sata, a ne jer je Delević izrešetan ili jer su napadnuta djeca. Moramo da razumijemo da su oni osudili Srbiju za barikade, a nisu htjeli da čuju zašto su to uradili. Mi smo za to krivi, a ne šikaniranje i napadi na Srbe, oduzimanje prava Srbima. To je njihova vizura“, rekao je Vučić.

Rekli su mi u drugoj rečenici šta nas čeka ako ne prihvatimo plan

Vučić je rekao da mu je tokom sastanka sa diplomatskom petorkom tri puta rečeno sa čim će se Srbija suočiti ako ne prihvati novi plan za Kosovo i Metohiju.

Kako je naveo, tokom obraćanja javnosti, rekli su mu u drugoj rečenici da Srbija mora da prihvati taj plan.

„A ako ga ne prihvatite jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen cio novi pregovarački okvir za put ka Evropi, suočićete se sa prekidom evropskih integracija, sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija, sa sveobuhvatnim merama u ekonomskom i političkom smislu koji će naneti veliku štetu Srbiji“, dodao je Vučić.

Ističe da mu je to ponovljeno još tri puta tokom sastanka, kao i to da je on svaki put snažno reagovao na to.

Prema njegovim rečima, to je ono što njega brine iako se neće desiti za mjesec, dva dana, ali hoće za tri, šest mjeseci ili godinu dana.

Predsednik Vučić je rekao da se prošlih dana moglo čuti kako je on izdajnik, kao da je on pisao plan.

„Oduvijek sam smatrao da je zamrznuti konflikt najgore moguće rešenje jer ćemo imati ubijanje i ranjavanje Srba gotovo na dnevnom nivou. Smatrao sam da je važno da tražimo kompromisno rešenje i smatram da treba da ga tražimo i u budućnosti“, izjavio je Vučić.

Svi oni dobrovoljni davaoci tuđe krvi, koji nam govore samo da prođe vrijeme, pa da još ne znam koliko Srba bude ranjeno, a da oni lijepo žive ovde, a da Srbija ne može nigdje napred, neka razmisle šta su dobro donijeli Srbiji“, poručio je on.

Upitao ih je zašto nisu dobrovoljno davali svoju krv 2004. godine kada je bio pogrom ili 2008. godine kada je tzv. „Kosovo“ proglasilo nezavisnost.

Ističe da i dalje smatra da je važno da se radi na kompromisnom rešenju i dodaje da ne vjeruje da je to moguće sa Aljbinom Kurtijem.

„Ali, nismo mi ti koji njih biramo, niti možemo da utičemo tako da moramo da razgovaramo sa svima i da tražimo rešenja jer nam je potreban mir sa Albancima i odgovoran pristup“, rekao je predsjednik Srbije.

Slijedi borba za Zajednicu srpskih opština

Predsjednik Vučić izjavio je da sada slijedi velika borba za formiranje Zajednice srpskih opština i istovremeno ocijenio da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju kosovsko-metohijskog problema.

Rekao je i da će pokušavati da govore da, od 22 principa (Zajednice srpskih opština), 21 nije u skladu sa Ustavom tzv. „Kosova“ i da neće to da urade, ali očekuje da to u narednim mjesecima konačno bude završeno, napominjući da je vidio odlučnost Amerikanaca.

Istakao je da je za Srbiju važno da bude formirana Zajednica srpskih opština, navodeći da ta zajednica ne može da bude nevladina organizacija.

„Ona ima 22 principa i ne može da bude nevladina organizacija. Potpisao je sa mnom Isa Mustafa, (tadašnji) predsjednik prištinske vlade. U tim principima postoje ciljevi, organizaciona struktura, da ima skupštinu, predsjednika, administraciju“, naveo je predsjednik Vučić.

Kako je rekao, ciljevi Zajednice srpskih opština su jačanje lokalne demokratije, puni nadzor u oblasti obrazovanja, u oblasti primarne i sekundarne zdravstvene i socijalne zaštite, omogućavanje razvojnih aktivnosti.

„Imate jasnu odredbu koja govori o pravu, ne neke druge države, već Srbije da finansira funkcionisanje i rad Zajednice srpskih opština“, podvukao je Vučić.

Naveo je da ga brine to što ne postoji racionalan pristup rešavanju problema, dodajući da je to primijetio u razgovoru sa predstavnicima najmoćnijih zemalja.

„Šta god da sam izgovorio, zasnovano je na činjenicama, shvatio sam da je isteklo vrijeme za razum, niko ne želi ni da me sluša, ne mene, nikoga od nas. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije i sve što se nađe na putu biće počišćeno“, naglasio je Vučić.

Istakao je da Srbija želi kompromis i razgovore na svakom mjestu, da obe strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada jedna strana može da radi šta hoće i da za to bude nagrađena.

Vučić je podsetio da je Priština dobila bezvizni režim sa Evropom, prijem njihovih papira za Evropsku uniju, ulazak u Savjet Evrope, da li za šest mjeseci ili godinu dana, svejedno.

Kako je rekao, Srbija u međuvremenu mora da razgovara sa evropskim posrednicima, Albancima, da pronalazi kompromisna rešenja u različitim oblastima, od energetike do diplomata, tablica.

„Ne možemo da spriječimo ulazak u Savjet Evrope, ni u NATO, iako sam rekao da ako od nas očekuju aplauze, neće ih dobiti, ali mi to ne možemo da spriječimo. Ono što možemo je da razgovaramo kako da podižemo stepen povjerenja između nas i Albanaca, da izgradimo poziciju za budući dugotrajni mir; da li ćemo uspjeti, to je druga stvar“, ocijenio je Vučić.

Narednih dana obavijestiću poslaničke grupe o detaljima evropskog plana

Vučić rekao je da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa kako bi ih upoznao sa svim detaljima evropskog plana.

„Ono što je važno, to je da ću već narednih dana pozvati da obavijestim, jer ne mogu da otvoreno govorim, javno, o svim detaljima, sve predstavnike poslaničkih grupa koje žele da čuju. I obavijestiću ih o tome kako je to sve teklo. Šta se iza svega krije, šta su namjere, pravićemo pravu institucionalnu transparentnost, tražiti značajniju ulogu parlamenta i Vlade“, rekao je Vučić.

Naglasio je da „narod ne mora da brine“, jer ništa nije potpisano.

„Niti smo šta potpisali niti negdje ima naš paraf. Mi smo samo suočeni sa činjenicama, ali mi sami moramo da budemo fer i da razumijemo da je važno i da pokušavamo da nalazimo kompromisna rešenja“, naveo je Vučić.

Ocijenio je da se neće „ni danas ni sjutra, ni za mjesec, ni za tri, dogoditi bilo šta“.

„A kada budemo suočeni sa tim konačnim zahtjevima, onda će se o tome izjašnjavati Narodna skupština, možda i narod, možda i svi drugi. Kad kažem svi drugi mislim i na sve druge institucije političkog sistema Srbije i cjelokupno srpsko društvo“, kazao je Vučić.

Ističe da je uvijek obavještavao i slušao mišljenje i Srpske pravoslavne crkve i svih ostalih vjerskih zajednica na teritoriji Republike Srbije.

„U svakom slučaju, pred nama je težak period i biće nam potrebno više truda i mnogo više rada i energije, kako bi sve to prevazišli na najbolji mogući način“, ocijenio je Vučić.

Naglasio je da je veoma važno da Srbija pokaže svima da je opredeljena za mir.

„Da pokažemo da se zalažemo za mir u regionu, da pokažemo da su sve optužbe o tome kako ćemo nekog da napadamo bile lažne i besmislene i da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo“, zaključio je Vučić.

Rekao je i da trenutna situacija utiče na sve, a da će u narednim danima morati da se bavi i drugim pitanjima kao što je spuštanje inflacije iako su pokazatelji Srbije bolji od drugih zemalja.

„Da prođete bolje od jedne Rumunije na tržištu obveznica je nevjerovatan uspjeh. Naši podaci su bolji. Naš javni dug će biti ispod mastrihtskog nivoa od 60 odsto. Javni dug u evrozoni je 94 odsto“, rekao je Vučić.

Moramo da izađemo iz „sopstvenih balona neistina“

Predsednik Vučić je izjavio u obraćanju građanima da se sada mnogi u Srbiji prave naivni i čude kako to da zapadne zemlje tretiraju „Kosovo“ kao državu, pošto su izašli sa takvim planom za Kosovo i Metohiju, i poručio da moramo da izađemo iz „sopstvenih balona neistina“ koje smo sami napravili.

„Dobio sam bezbroj poruka, kažu mi ljudi, neki dobri, a neki se prave da ništa ne znaju, iako u Srbiji svi znaju sve; pa kažu oni da SAD, Njemačka i Francuska, tretiraju „Kosovo“ kao državu. Pa, dobro jutro Kolumbo, to smo govorili kada smo bili u školi. Zar svi u Srbiji hoće da se prave tako naivni“, upitao je Vučić.

Istakao je da treba da izađemo iz „sopstvenih balona neistina“ koje smo napravili i toga da smo jedini i sami sebi dovoljni u svijetu, jer nismo.

Predsednik Vučić je poručio da moramo da razumijemo kakva je naša i njihova pozicija i da razumijemo i kada se ne slažemo sa nečim kolika je njihova, a kolika je naša snaga.

On je rekao da je i Slobodan Milošević do poslednjeg trenutka mislio da nijedna bomba nikada neće pasti, jer su ga svi uvjeravali da se to neće desiti.

„Neki stručnjaci koji nas danas kritikuju, po čijem nalogu je doveo (Vilijema) Vokera i saglasio se sa dolaskom Vokera za šefa OEBS-a. To je radio Nebojša Vujović i ostali, što danas sve znaju“, naveo je Vučić.

Dodao je da je Miloševiću trebalo nekoliko dana da se osvijesti da bombe padaju po Srbiji.

Poštovaću Ustav, koja je politika onih koji mi sa skijanja sole pamet

Vučić istakao je da se u evropskom planu za rešavanje kosovskog pitanja ne spominju Ujedinjene nacije, osim što se kaže da ih nećemo sprječavati pri ulasku u međunarodne organizacije.

„Mi ne možemo da spriječimo ulazak „Kosova“ u Savjet Evrope, jer nemamo većinu, borili se koliko god ili ne, a borićemo se“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje N1 da li je to što Srbija ne može da spriječi članstvo Kosova u UN, Savetu Evrope, NATO, ono što ga najviše zabrinjava i što je posebno teško prihvatljivo za Srbiju.

On je dodao da ni u NATO ne možemo da sprečimo ulazak, jer nismo članica NATO i Srbiju ne pita niko ništa.

„To je meni rečeno, a što se tiče UN to je druga priča i veoma ću brinuti o tome i kada kažem veoma brinuti o tome, to znači poštovati Ustav Srbije“, rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je upitao šta je politika i cilj onih koji jedan dan kažu za njega da je veleizdajnik, iako nijedan od tih planova nije njegov, niti je učestvovao u njihovom sastavljanju.

„Razumio sam da ste za Evropu, da ste otvoreni, da želite modernizaciju Srbije, a izgleda da niste ili je dovoljno da je neko protiv svoje države, protiv Srbije, što će da zakamuflira tako što će da kaže da je protiv Vučića. Nije ovdje ništa Vučić uradio, ni dobro, ni loše, osim što sam imao užasne razgovore“, rekao je Vučić.

Dodao je da je morao da se bori dok je neko skijao po Sloveniji, pa je morao da sluša kako mu „skijaš iz Slovenije“ soli pamet kako treba da se bori za Kosovo i Metohiju.

„Pitam šta je politika, šta je cilj, da li vi koji ste veliki junaci, dobrovoljni davaoci krvi, što ne odoste jednu noć u Kačanik da prenoćite, izađite iz stana koji vam je država dala na Dedinju, otiđite do Kačanika i pokažite narodu koliko ga volite“, naveo je Vučić.

Predsednik Vučić poručuje političkim protivnicima da ne može da izda Kosovo po 5.000-ti put i navodi da jednom može nešto da se izda, a da on nije mogao da izda nešto što su oni dali na tacni 2008. godine, a on uspio da ga vrati u žižu javnosti – evropske i svjetske.

„Hajde sada, ponovo se vratite na skijanje, država vam omogućila, nemojte da pametujete, ima ko će da brine za državu“, poručio je Vučić političkim protivnicima.

Dogovorili smo na vladi taktičke poteze, zaštitićemo građane i državu Srbiju

Vučić izjavio je da su na današnjoj sjednici vlade, kojoj je prisustvovao, dogovoreni taktički potezi – ko će šta da preuzme na sebe i kako će to da izgleda i poručio da će svakako biti zaštićeni i građani i država Srbija.

„Vjerujem da je to jedini mogući put, jer ako je izbor taj da sa jedne strane imamo izolaciju, sankcije ovakve ili onakve, ali nema gorih sankcija od povlačenja investicija, što mi je tri puta direktno izrečeno u lice, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači i „Kosovo“ u Ujedinjenim nacijama“, rekao je Vučić.

Rekao je da je on za put kompromisa koliko je moguće.

„Ali, dobio sam nekoliko čestitki od američkih predsjednika o međusobnom priznanju, ali se ipak danas više ne govori o međusobnom priznanju. Ipak smo nešto pomjerili stvari. Čak se ovdje i ne govori o našem odobravanju ulaska „Kosova“ u Ujedinjene nacije, jer možemo da glasamo i protiv, ali bismo defakto prihvatili njihovo članstvo, odnosno pomogli drugima da mogu to da izglasaju. Naše je da pokušamo da kompromisom dođemo do normalizacije odnosa u kojima će Srbi na Kosovu i Metohiji moći da žive normalno i ne brinu za svoju djecu, da mogu da idu u školu i da ih niko ne hapsi i ne maltretira“, naveo je Vučić.

Poručio je da će čuvati državu Srbiju i njenu celinu, jedinstvo i sve drugo.

„Biće veoma teško, zato sam veoma uplašen i imaćemo teške dane već u drugoj polovini ove godine. Vidio sam ogromnu odlučnost kod mojih sagovornika. Vjerujem da će to biti veoma teško, da to teško breme i vrijeme izbegnemo. Ali, naše je da se borimo i pokušamo, a tada ja znam šta ću da odlučim, ali ne u ime Srbije, pošto bi to bilo protivno Ustavu, jer će u ime Srbije odlučivati drugi nadležni državni organi i eventualno građani. A mi ćemo do tada da se borimo da mijenjamo pristup svemu, a u šta veoma sumnjam“, rekao je Vučić.

Dodao je da je izabran za predsjednika najviše zahvaljujući glasovima žena, više od 60 odsto, majki, sestara, supruga.

„I obećao sam im da ćemo čuvati mir i stabilnost, obećao sam cijeloj Srbiji poštovanje Ustava Srbije i na Ustavu sam se zakleo i to ću da činim i ubuduće“, poručio je Vučić.

Petorki sam u lice rekao šta ću preuzeti na sebe, šta može, a šta ne

Vučić je izjavio da je razgovor sa petoricom predstavnika međunarodne zajednice bio veoma težak i napet, ali da je bio dovoljno snažan da im u lice kaže sve šta će preuzeti na sebe, šta može, šta ne može, ali je i naglasio da je, nakon svega što je čuo od njih, potrebno pokrenuti razgovor unutar društva.

On je rekao da nije znao da li da se uhvati za glavu, da li da napusti prostoriju ili da uradi nešto treće kada je video da argumenti ne prolaze, da će Srbija biti suočena sa vizama, povlačenjem investicija, izolacijom.

„Grčevito sam morao da donosim odluke u tom trenutku, jer su rekli moraš da kažeš – rekao sam šta može i šta ne može“, rekao je predsjednik Vučić i naglasio da Srbija mora da razgovara, da učestvuje u dijalogu, da nastavi svoj evropski put, ne zato što obožava licemjerje Evrope o poštovanju povelje UN, rezolucija već zato što bi Srbija bila izgubljena da bude izolovana.

„Kao predsednik ne bih nikada pristao da vodim zemlju u izolaciju“, rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da želi onim zabrinutim patriotama i kako je rekao, „dobrovoljnim davaocima tuđe krvi“ da poruči da je bio dovoljno snažan da u lice petorici velikih kaže šta će preuzeti na sebe.

Vučić je rekao i da kada o ovome govori zna šta će se dogoditi i naglasio da Srbija želi kompromis, razgovore, dijalog.

„Želimo konstruktivan prikaz da pokažemo na svakom mjestu, obije strane moraju da čine ustupke, ali je problem kada vidite da jedna strana može da radi šta hoće i da bude nagrađena“, rekao je Vučić i naglasio da je Kurti nagrađen bezviznim režimom, prijemom kandidature za članstvo u EU, SE.

Podsjetio je da su predstavnici međunarodne zajednice uvijek govorili da je Kurti taj koji pravi probleme, ali da su u svim dokumentima okrivljivali Srbiju.

Naglasio je da sada dolazimo do toga da prvo ide formiranje Zajednice srpskih opština, i da je moguće da će je formirati, sada kada postoji novi pregovarački okvir.

„To je bila teška rasprava u civilizovanim okvirima, teška i napeta, shvatio sam da ništa nije važno, da argumenti ne prolaze… Znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razgovor unutar našeg društva“, rekao je on.

Dodao je da ne može da priča o razgovorima koji su vođeni, jer bi time ugrozio poziciju Srbije.

Rekao je da se mnogi pitaju da li je mogao da izađe napolje, ali da svi treba da znaju posledice, da bi pitanje nedelje bilo da nam ukinu bezvizni režim.

„Drugo što bi nam se dogodilo je to da ne bi bilo investicija i došlo bi do njihovog povlačenja“, rekao je Vučić i dodao da ne može da sluša one „prepametne“ koji tvrde da se to neće dogoditi, jer imaju interese ovdje.

Podsjetio je da su investitori, čak njih 99 odsto, napustili Rusiju u roku od 15 dana.

Podsjetio je da Njemci zapošljavaju 80.000 ljudi u Srbiji a ostalo Amerikanci, Francuzi, Italijani još toliko, da se od sredstava kojima se puni budžet isplaćuju plate, penzije.

Poručio je da je na nama da radimo više i bolje, da radimo na reformama pravnog i medijskog sistema.

Sada drže pridike, a ćutali kada je proglašena nezavisnost Kosova

Predsednik Vučić prokomentarisao je izjave pojedinih opozicionih lidera u vezi sa Kosovom i Metohijom, ocjenjujući da su se neki drznuli da drže pridike, a ćutali su kada je proglašena nezavisnost tzv. „Kosova“.

Povodom saopštenja koalicije NADA na čijem je čelu Miloš Jovanović da „izdaja nikada ne prođe nekažnjeno“, Vučić je odgovorio da su u pravu i da to ljudi ne zaborave, dodajući da zato (Miloš) Jovanović i nije na vlasti.

Predsednik Vučić je rekao da ne voli da koristi reč izdaja, ali da vole da je koriste oni koji su pustili braću Mazreku, Kurtija i sve ostale, a da ništa ne dobiju za uzvrat.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u obraćanju građanima da je promjena geopolitičkih okolnosti doprinijela da dođe do sada najoštrijeg pristupa zapadnih zemalja prema Srbiji i pitanju Kosova i Metohije.

„Kada ćutite i sakrijete se u mišju rupu, kada vam ubijaju narod, ruše i spaljuju crkve kao 17. marta 2004. godine, kada ćutite 2008. godine kao zaliveni kada proglase nezavisnost „Kosova“ i jedino što se uradi održimo jedan moleban, a onda se drznete da nekom drugom držite pridike i predavanje, kako bi trebalo da se ponaša“, prokomentarisao je Vučić.

On je komentarisao i izjavu lidera Dveri Boška Obradovića koji je rekao: „Mi treba da pritisnemo aktuelnu vlast i u Skupštini i na uličnim protestima da država Srbija odbije ultimatum Zapada ili Vučića da podnese ostavku ako je to za njega preveliki teret“.

„Što se tiče ovih drugih koji kažu Vučić da se povuče ako ne može, u pravu ste, Vučić ne može, ali gospodin Obradović, možete misliti te države koju bi vodio Boško Obradović kako bi to izgledalo i u šta bi se ta država pretvorila u roku od 24 sata“, rekao je Vučić.

Dodao je da se Dragan Đilas koji je pomenuo vladavinu prava čak odgovornije ponašao od drugih.

„Gospodin Đilas je rekao vladavina prava, to je velika zabluda, možda mu je to u tom trenutku izletjelo, nije želio da vrijeđa, čak se odgovornije ponašao od drugih, ali da vas podsjetim kada pričate o vladavini prava, to ste nam govorili 1999. godine u kampanji 2000. godine da je kosovsko-metohijsko pitanje demokratsko“, podsjetio je predsjednik Vučić.

Predsednik Vučić je dodao da su tada govorili da će to riješiti čim smijene Slobodana Miloševića.

On je naveo da su pošto smo imali “demokratsku državu i vladavinu prava rušili crkve i protjerivali ljude“.

„Prekinite da pravite šalu i da pravite neozbiljne primjedbe. Samo ih je bilo briga za geopolitičke interese i da sve svoje greške mogu da pokriju našim odlukama“, rekao je Vučić.

Na tvrdnje da je došao na vlast na pitanju Kosova i Metohije, predsjednik Vučić je odgovorio da je do promjena u zemlji došlo zbog mnogo stvari, prije svega nebrige za Kosovo i Metohiju, a što je još važnije, zbog ekonomski razorene Srbije i zakatančenih fabrika.

O medijskoj kampanji u regionu: Razmislite zašto im smetam

Predsjednik Srbije je rekao da mu nije problem da izdrži laži koje se plasiraju o njemu u regionu, jer je naučio i navikao, ali je pozvao građane da razmisle koliko i zašto smeta onima koji, kako je rekao, moraju toliko masno i gnusno da lažu.

Vučić je to rekao povodom pisanja medija u regionu da je tukao zarobljenike u Petrinji, da je iznad Sarajeva nosio pušku, ali i komentarišući izjavu Vilijama Vokera da treba osnovati specijalni sud za njega.

„Kada sam prvi put tražio da odem u Jasenovac pojavila se ta priča ja bio zarobljenik, a Vučić me tukao u Petrinji. Ja nikad u životu nisam bio u Petrinji, ni kao beba nisam prošao kroz Petrinju. Je l’ vi razumete šta to znači u međudržavnim odnosima da takve stvari lažete?“, upitao je Vučić.

Onda su, kako je rekao, počeli da izmišljaju da je došao kao mladi radikal u Sarajevo.

„Ja nisam bio tada radikal, postajem radikal tek u junu 1993. godine. Pojma nemaju, izmišljaju sve što stignu. Onda vidite na jednoj slici mene s kišobranom, na drugoj vidite sa stativom za kamere, pomagao sam stranačkom kamermanu u tom trenutku, kaže vidite on se miče iz kadra, mora da je puška. Vi ne vjerujete kakve gluposti morate da slušate i kakve laži. Prekinite da lažete“, poručio je Vučić.

Kako je rekao, kad kažete pokažite tu pušku, nemaju šta da vam pokažu zato što lažu.

„Onda smo došli do ovog velikog prijatelja opozicionih lidera Vilijama Vokera na čije je insistiranje došao na Kosovo. On bi sad specijalni sud za mene pošto sam vjerovatno ratni zločinac, tako da sam prvo tukao zarobljenike u Petrinji, ubijao snajperom u Sarajevu, na kraju sam završio sa ubijanjem po Kosovu kako kaže Voker“, rekao je ironično Vučić i pozvao građane da razmisle koliko im, kako je rekao, „meta takvih laži smeta“.

Našli smo novo nalazište zlata – u prvih 100 u svijetu

Vučić je izjavio da je u Srbiji pronađena još jedna lokacija sa zlatom, na kojoj ga ima mnogo više nego u Žagubici.

„To je jedan od prvih sto najvećih nalazišta zlata u cijelom svetu, a možda i boljih nego u cijelom svijetu“, rekao je predsjednik Vučić i dodao da ne može da precizira gdje se to mjesto nalazi, jer bi se svi tamo sjatili.

Predsednik Vučić je dodao da tačnu lokaciju znaju samo on i još jedna osoba.

„Ne pokušavajte da saznate dok ne počnemo da radimo svoj posao, jer kad se sazna slijedi skok cijena po 10 i 50 puta“, poručio je Vučić i izrazio žaljenje što je Srbija propustila priliku da iskoristi nalazišta litijuma.

Dodao je da će svi raditi najbolje što mogu bez obzira na to što nas čega teška godina, posebno jun, juli, avgust i septembar.

„Iz ove kože ne možete, preživjela je Srbija i u mnogo težim situacijama, ali se nadam da će pobijediti tako što će znati da sačuva svoj život i svoju djecu“, rekao je Vučić na kraju obraćanja javnosti povodom pregovora o Kosovu i Metohiji.

Znam šta je moja dužnost ako treba da kupim vreme za državu

Predsjednik Vučić je izjavio da je ovo njegov poslednji mandat na funkciji predsjednika Srbije, da se ne bi libio da podnese ostavku ako bi trebalo da kupi vrijeme za državu, ali je dodao da sada nije vrijeme za to.

„Ne mislim da je bilo koji čovjek isuviše važan za neku državu. Mi smo svi smrtni i zna se na koliki period možemo da budemo izabrani“, rekao je Vučić na pitanje da prokomentariše to što se juče pominjalo u javnosti da bi u jednom trenutku mogao da se odluči za ostavku i da li je to zaista opcija.

„Ovo je svakako poslednji mandat, znam šta je moja dužnost, kada je u pitanju država, bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i da joj u nekom trenutku kupim neko vrijeme ne bih se libio“, rekao je Vučić i dodao da sada nije trenutak za to.

Dodao je da zna da mnogi ne veruju da je tačno to što govori, jer polaze od sebe i kažu da mu je vlast sve.

Naveo je i da za razliku od njih nema ni milijarde ni milione ni imovinu u inostranstvu.

„Živim za državu i ja sam vojnik države i ono što bude interes države u datom trenutku to ću da uradim, nemam nikakav problem sa tim“, rekao je Vučić.

Dodao je da je njegova veća briga od svega stanje u Ukrajini, odnosno da će se sukob proširiti.

„To se neće smirivati. Samo će da se širi. Vidite da to više nije samo Rusija-Ukrajina, pa mala pomoć. Sad se to raširilo, uskoro će, plašim se, da se raširi i na neke druge teritorije. Naše je da to ne bude na našoj teritoriji“, rekao je Vučić i naglasio da će u takvim uslovima zahtjevi samo jače i oštrije biti postavljani pred Srbiju.

Prema njegovim riječima, sve će teći onako kako je rekao, dok ne dođemo u situaciju i do trenutka kada budemo morali da se izjasnimo.

Zato je naglasio da je važno da ljudi budu jedinstveni i da znaju da država vodi računa o zemlji.

Predsednik Vučić je poslao pozdrav Srbima sa Kosova i Metohije i rekao da zna da oni vjeruju njemu i svojoj državi.

„Nije pitanje samo gdje se nalazite i kakva prirodna bogatstva imate, već kakvo rukovodstvo imate“, rekao je on.

Vučić je na pitanje povodom pisanja „Frankfurter algemajne cajtunga“ da Zapad nema šta da ponudi Prištini i Beogradu i da im je jedini cilj da zatvore „nebranjeno krilo“ dok rat u Ukrajini traje, rekao da nema sumnje da nam je rat u Ukrajini donio veliku nesreću i to u svakom smislu.

„Mislim da je pitanje onoga što mogu da ponude, ono sa čim sam se suočavao prije dva dana bio samo štap ili batina. Ali moramo da budemo fer i da kažemo da je Evropska unija najveći investitor i donator u Srbiji i da ćemo dobiti 600 miliona granta za brzu prugu do Niša“, rekao je Vučić.

Dodao je da zato stvari moraju da se sagledaju na fer i pošten način.

„Oni su došli sa štapom, a vjerujem da će u budućnosti biti i nekih boljih vesti. Tražio sam različite stvari i podršku i pomoć Evropske unije. Vidjećemo“, rekao je predsednik Vučić.

7 Comments
 1. Djujic komentariše

  Zvalavom izdajniku jedino jos zivkovic vjeruje ,i to do zadnje pare !

 2. qyu komentariše

  Onome ko drzi plavu krpu EU iza svojih leđa i dalje tvrdi da EU nema alternative ja ne vjerujem kO sto nisam ni do sad vjerovao.Između ovog Vučića od sinoć i Borida Tadića nema razlike za njih postoji samo Eu i sprem ost da na neki način ispunjavaju njigove zahtjeve.KiM je teritorija Srbije pod okupacijom Nato i taj termin treba ubuduće koristiti i sve vratiti pred UN a ne dati neprijateljskoj Eu da rastura Srbiju kao što to ćini i Crnoj gori.

 3. Crni komentariše

  Cim se kunes IZDACES!
  Ti si smece od coveka Vucicu!

 4. Srpkinja komentariše

  Vučić je ipak čovek od reči i braniće ustavni poredak Srbije i KiM svim srcem.

 5. Musa komentariše

  Čovjek je održao riječ. Nije uveo sankcije Rusiji i nije priznao KiM. A vi podrepaši milogorski koji ovdje komentariše te „da će“ izdati, pokrijte se ušima i trk na korito kod gazda vaših koji su izdali Srpstvo i dva puta Kosovo priznali, dva puta izglasali rezoluciju o Srebrenici i još Leposavića proterali. Ti „Đujiću“ ne vrijeđaj časno ime vojvode, no’ se potpiši onako kakav jesi – Pavelić

 6. Novak komentariše

  Kakva je ovo olos i dusa prodana!
  Sistemom kuvane zabe priprema javnost u Srbiji u vezi prihvatanja nezavisnosti Kosova.

 7. E viva komentariše

  Odrzao rijec i predao Kosovo…slava Ukrajini

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.