Vućić o Rezoluciji o Srebrenici: Amerika kada podigne dva prsta ima 70 zemalja iza sebe, mi smo sami, ali ćemo im se suprostaviti

0

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa pomoćnikom sekretara Biroa za evropske i evroazijske poslove Stejt departmenta Džejmsom O’Brajanom.

Pitanje novinara

O Brajan je istakao je da se odnosi Srbije i SAD nalaze u trenutku fantastičnih mogućnosti i ekonomija dobro stoji i to je realnost.

Kako kaže to je značajnije zbog političke posvećenosti evropskih lidera uz podršku Amerike, te da se nada da će se politika na to fokusirati.

Vučić je poručio da je zahvaljujući američkim kompanijama postoje mjesta i gradovi u Srbiji gdje ljudi dobro žive.

– Što se tiče rezolucije o Srebrenici, kao što vidite, kao veteran koji nema šta da izgubi, ja sve kažem u lice i ne kažem sve ono što sam imao sa O Brajanom, ali ne krijem koliko nam teško pada sve što se dešava. Što se tiče borbe, znamo Amerika kada podigne prste ima 7o zemalja iza sebe. Mi smo sami. Mi takvi sami suprostavićemo im se po pitanju rezilucije, svom svojom snagom malenom beznačajnom suprostavićemo se u UN, to mogu da vam obećam – rekao je Vučić i još jednom zahvalio O Brajanu na posjeti.

Obraćanje Vučića

Predsjednik je na početku isstakao da je O Brajan uvijek dobro došao u Srbiju, i da je saradnja u rastućem procesu sa SAD, kako američke kompanije rade auto-puteve i druge velike projekte.

– Što se tiče KiM u malo čemu smo saglasni i ja sam obećao da će se Srbija ponašati odgovorni i rekao sam kakve sve laži dolaze od onih koji govore o ratu… Teško je na njih odgovarati. O svemu drugom imam različite stavove kada je riječ o KiM i Srebrenici. Drago mi je što je pomenuo da je obaveza Prištine stvaranje ZSOa li to je već 11 godina mrtvo slovo na papiru… Možda nas niko ne laže, možda sam ja glup, ko zna šta rade, ali posle više od 4 hiljade dana ništa nisu uradili… Samo su nametali nove probleme srpskom stanovništvu, od ukidanja dinara gde smo mi morali da tražimo rješenje koje opet oni neće… Da ne govorim o hapšenju i prebijanju Srba. Ćutanje svih od Stejt Departmenta do EU i ostalih. Zato će biti nagrađeni članstvom. Znam ja da predstavljam jednu malu zemlju, ali mi ćemo se koliko možemo da se borimo i suprostvljamo – rekao je Vučić.

Istakao je kako je posebno zabrintu zbog Srebrenice.

– Pitanje je protivpravno izmiješeno u Generalnu skupštinu, i gle čudo pokrenuto baš na 29. godišnjicu, nije upereno protiv Srba i sve je onako… Mi Srbi to nismo tako razumjeli i susprostavićemo se UN onoliko koliko možemo. Srećan sam što sam imao priliku da razgoavaram sa O Brajanom, znam stavove Amerike. Nadam se da će neke mlađe generacije voditi bolju politiku sa manje jeda i razočaranja. Ali kada izgubimo u Savjetu Evrope i  fromalno izgubimo u UN, gde ćemo suštinski da pobijedimo, moraćemo da se borimo dalje za plan rasta, za život naše dece i idemo uzdignute glave bez obzira na to što su pokušali silom da nam spuste glavu. Moraćemo da računamo na amerikance i druge partnere, i na Zapadu i Istoku, i da se dalje ponosimo ekonosmkim napretkom – rekao je predsjenik.

Obraćanje O Brajana

Prvi se obratio O Brajan koji je istakao kako su prvenstveno razgovarali o Vučićevoj posjeti sjednici u UN.

– Kosovo je obećalo da će sprovesti obavezu da osnuje SZO i to je od ključnog značaja za Srbe. Ako postoji zabrinutost da međunarodna zajednica ne ispunjava svoje obaveze, nadam se da ćemo raditi na tome da ispunimo obećano i pomognemo. Međunarodna politika prema Srbima na KiM počiva na zasnivanju ZSO – rekao je on.

O glasanju po pitanju Rezolucije o Srebrenici rekao je, kako je bio dio prvog tima koji je istraživao ubistva u toj regiji.

– Mnogi počinioci su bili u istražnom postupku i osuđeni su. Sjećam se i toga da je najteži dio istrage, kada su nam vojska RS i zvaničnici Srspke garantovali bezbjednost. Danas moramo da se suočimo sa istonom, tada smo bili partneri i moramo i dalje – rekao je O Brajan.

Kako je naglasio aktuelna je dobra saradnja između Srbije i SAD.

Pomenuo je da je Vučić glavni zagovornik da odnosi budu još bolji, i da granice ne igraju nikakvu ulogu.

Počeo sastanak
Kako je prethodno najavljeno sastanak je počeo u 09.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsjednika Republike.

(Novosti)

 

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.