Vučić najavio: Od ponedeljka počinjemo konsultacije o mandataru za sastav nove vlade

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će od ponedeljka, 26. februara, početi konsultacije o mandataru za sastav nove vlade, a parlamentarne stranke podijeljene su oko toga da li će se odazvati pozivu.

Pored predstavnika Srpske napredne stranke, koja je osvojila i najviše, 129 poslaničkih mandata na izborima 17. decembra, na Andrićev venac će sigurno doći i predstavnici Socijalističke partije Srbije, koja ima 18 mandata.

Zamjenica šefa poslaničke grupe SPS Snežana Paunović rekla je za Tanjug da im poziv za konsultacije još nije stigao, ali da ga svakako očekuju.

„Sigurno će na konsultacije ići predsjednik stranke Ivica Dačić, kao što će i donijeti odluku ko će osim njega biti u sastavu delegacije. Očekujemo i spremni smo na razgovor o budućoj saradnji i prioritetnim pitanjima koja su od vitalnog značaja za građane i državu Srbiju“, navela je Paunović.

Ona je ocijenila i da najave opozicionih lidera da neće ići na konsultacije oslikavaju nepoštovanje Ustava Srbije, njenih građana i njihove volje, kao i beg od odgovornosti koji ona smatra nedopustivim ukoliko se opredijelite da učestvujete u političkom životu.

Vršilac dužnosti predsjednika Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je za Tanjug da će oni ići na razgovore kada stigne pozivnica i da će se, kako je najavio, oglasiti posle konsultacija.

Siniša Ljepojević sa liste „Mi – glas iz naroda“, koja se u međuvremenu podelila, odgovorio je da ne zna ko će ići na konsultacije i da, kako kaže, nije u toku.

Od predstavnika liste „Srbija protiv nasilja“ stižu poruke da neće ići na konsultacije kod Vučića. Kandidat za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović rekao je da predstavnici te liste neće ići na konsultacije, a Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana ocjenjuje da je njihovo učešće u ovom trenutku besmisleno.

Sa druge strane, najavljuju da će naredne sjeedmice članovi koalicije „Srbija protiv nasilja“ ići u Brisel, gdje će se, kako su rekli, sastati sa predstavnicima Evropske komisije od koje se očekuje da pokrene istragu povodom izbora u Srbiji.

Na razgovore neće ići ni predstavnici koalicije NADA, što je za Tanjug potvrdio predsjednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

On je rekao da oni uvijek poštuju državu i da su konsultacije ustavna kategorija, međutim, kako kaže, besmisleno je ići na konsultacije kod nekoga ko, kako tvrdi, ne poštuje ustav i u tom kontekstu pomenuo francusko-nemački dokument i politiku koja se vodi o Kosovu i Metohiji.

Vučić je ranije najavio da od ponedeljka kreće u konsultacije sa svima koji žele da razgovaraju i posle toga će biti spreman, kako je rekao, da odredi mandatara nove Vlade Srbije.

Prema Zakonu o predsjedniku, predlaganje kandidata za predsjednika vlade je jedna od nadležnosti predsjednika, a u tom zakonu se takođe navodi da je predsjednik Republike dužan da Narodnoj skupštini predloži onog kandidata za predjsednika vlade koji može da obezbijedi izbor vlade.

Prema ustavu, predsjednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izbornih lista, predlaže kandidata za predsjednika vlade Narodnoj skupštini, a kandidat za predsjednika vlade parlamentu iznosi program vlade i predlaže njen sastav.

Posle decembarskih izbora u parlament koji čini 250 poslanika ušlo je deset lista: Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane – 129, Srbija protiv nasilja – 65, Ivica Dačić – premijer Srbije – 18, Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – 13 poslaničkih mandata, Mi – glas iz naroda takođe 13, Savez vojvođanskih Mađara – šest, Usame Zukorlić – Ujedinjeni za pravdu, Stranke pravde i pomirenja – Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini – dva, SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin – dva, Politička borba Albanaca se nastavlja – Šaip Kamberi jedan, kao i Ruska stranka – Slobodan Nikolić.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.