Mladen Mikijelj

Vučić na sjednici SB UN: Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba na KiM, a sve u okviru šovinističke agende usmjerene ka kreranju Velike Albanije!

0

U Njujorku je u toku sjednica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija posvećena šestomjesečnom izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Guteresa o radu UNMIK-a, a Srbiju predstavlja predsjednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije podsjetio je da je 19. aprila bilo tačno 11 godina od Briselskog sporazuma.

– Jedan od potpisnika bila je i EU. 11 godina kasnije, iako su Srbi ispunili sve teške obaveze iz tog sporazuma, ZSO nije ni na vidiku – kazao je Vučić.

Ističe da Srbi imaju 11 godina neispunjenih obećanja, svakodnevnih izgovora i neistina i slučajne ili namjerne nesposobnosti EU da stvari pomjeri sa mrtve tačke, iako je garant tog sporazuma.

Vučić je istakao da je brutalna represija nad Srbima i nealbancima pojačana posle hitne sjednice SB UN u februaru, koja je održana na zahtjev Srbije.

Ta sjednica je bila održana, ukazao je, zahvaljujući činjenici da su članice SB UN procijenile da su žalbe Srbije bile u skladu sa činjenicama.

– Dozvolite mi da vas podsjetim da je hitna sjednica održana na zahtjev Republike Srbije, da su privremene institucije na tzv. Kosovu predvođene Aljbinom Kurtijem prouzrokovale tenzije. Srbija je Savjetu bezbjednosti UN predstavila sve što se dogodilo, pravno nasilje, fizičko nasilje i selektivno targetiranje Srba na KiM. Svi članovi SB UN su procijenili da su naši argumenti i podnijete žalbe bili u skladu sa činjenicama – kazao je Vučić.

On je ukazao na činjenicu da Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba na Kosovu i Metohiji.

Predsjednik je ukazao i na to da je Priština ukinula dinar na Kosovu i Metohiji, a što je kulminacija produžene etnički motivisane kampanje protiv Srba i drugih nealbanaca.

– Potezi prištinskih vlasti pogađaju svakog podjednako, bez obzira na uzrast i pol i sve u okviru šovinističke agende usmjerene ka kreranju Velike Albanije – rekao je Vučić.

Zaposleni u institucijama koji još uvijek tamo rade plaše se od neosnovanog hapšenja od strane režima Aljbina Kurtija, rekao je on.

Predsjednik Srbije je podsjetio i na upad ROSU u srpske apoteke u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom potoku.

– Od 8. februara 2024 do danas održano je pet razgovora, jedini opipljiv ishod ovih napora bilo je izlaganje pravih motiva Prištine. Glavni pregovarač i Kurtijev partner u progonu potvrdili su da njihove namjere da ukinu dinar jesu namjere da potpuno iskorene srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohijii. On je ostao posvećen velikoj Albaniji i toj hegemoniji. Umjesto da bude sankcionisan, Kurtijev režim je stalno nagrađivan. Istovremeno traje konstantna represija od strane Albanaca, desilo se 16 napada, pucnjava, zastrašivanja sve manjeg broja povratnika. Nasilno uklanjanje tabli od strane policije sa nazivima imena na srpskom jeziku. Kontinuirani napadi u okviru kampanje progona Srba produbili su se, progonitelji Srba su zaplijenili velike količine medicinskih sredstava u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici. UNMIK-u nedostaje preciznosti o događajima iz ovog perioda – rekao je Vučić.

On je podsjetio i na ilegalnu eksporpijaciju srpskog zemljišta za izgradnju prištinskih vojnih baza, arbitrarna hapšenja desetina uticajnih Srba, stalno prisustvo policijskih vozila u mirnim sredinama, bespotrebno pucanje, otimanje imovine SPC, preoravanje i uništavanje srpskog grobalja, onemogućavanje isplata plata i penzija Srbima na KiM, stipendija za učenike, finansiranje javnih kuhinja, 470 etnički motivisanih napada na Srba, 25 napada na srpsku djecu…

Vučić je podsjetio na napad na Miloša i Stefana Stojanovića.

– Umjesto da bude sankcionisan, prištinski režim je i dalje nagrađivan – kazao je Vučić.

Predsjednik je ukazao na licemjerje onih koji stalno pričaju o Banjskoj, a ni riječ ne kažu o tome da je vojnik Vjose Osmani ranio srpskog dečaka na Božić.

Podsjeća da je „Banjska“ bila posledica svakodnevnog progona Srba na Kosovu i Metohiji i da je Srbija javno upozoravala da Srbi trpe etnički motivisane i sistematski planirane napade.

– Još jedan pokazatelj da je Aljbin Kurti lagao jeste kada je govorio o navodnom uvođenju tromjesečnih perioda kad je riječ o uvođenju nove valute, što se nije desilo, a stalno biva nagrađen. A ovo ukazuje da nikad nisu govorili istinu. Očekujemo od UNMIK-a da daju jasan i precizan izveštaj o situaciji na terenu i objektivan – naglasio je Vučić.

Podsjetio je i na sramne izbore na sjeveru Kosova i Metohije.

– Nove albanske opštinske vlasti su bile potvrđene bez bilo kakvog političkog legitimiteta i onda su došli kao okupatori praćeni teško naoružanim specijalcima – kazao je Vučić.

Predsjednik je ukazao na hapšenje Srećka Sofronijevića koji je ranjen na političkom protestu.

– Sofronijević je jedva preživio pucnjavu, a da niko od prištinskih specijalaca nije kažnjen. On je čovjek koji nema ni prekršaj iza sebe i sve vrijeme prištinskog terora je proveo u svojoj kući. Srbija traži puštanje političkih zatvorenika – kazao je Vučić.

Podsjeća da Kurti javno odbija da primijeni Briselski sporazum, iako ga je tzv. kosovska skupština usvojila sa 2/3 većinom.

– Na terenu imamo kontinuirano i nesankcionisano proganjanje Srba u formalno mirnodopskim uslovima – rekao je predsjednik Srbije.

Srbija je posvećena dijalogu Beograda i Prištine, dodao je on.

– To što Priština ne primjenjuje nijednu preuzetu obavezu dokaz je da želi progon Srba. Očigledno je da su nam hitno potrebna rešenja koja znače više Unmika, a ne manje – rekao je on.

Članstvom u Savjetu Evrope Kurti bi bio nagrađen političkom podrškom za sledeće „izbore“ na KiM.

– Kurti bi dobio još jednu pobedu na tanjiru. To bi bio konačni i fatalni udarac Međunarodnom pravu. Ja sam gotovo siguran da takvi rušilački planovi neće biti sprovedeni – kazao je Vučić.

Kurti nije u Njujorku, jer zauzet izborima u Sjevernoj Makedoniji

Vučić je otkrio svima da Aljbin Kurti nije u Njujorku, već je zauzet podrivanjem regionalne stabilnosti jer on lično vodi kampanju za izbore svoje stranke u susjednoj Sjevernoj Makedoniji.

– Zamislite, najpopularniji političar u Makedoniji nije Kurti nego predsjednik Srbije Vučić, koji pritom nema nikakvu kampanju u Makedoniji. Izvinjavam se kao predsjednik Srbije što naš državljanin postupa ovako u međunarodnoj areni – rekao je Vučić.

(Novosti online)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.