Mladen Mikijelj

Vučić iz Kotora poručio: Stvar je Crne Gore kako će se odnijeti prema Rezoluciji o Srebrenici, na djelu je nametanje kolektivne krivice srpskom narodu!

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić učestvuje na samitu lidera Zapadnog Balkana koji se održava u Kotoru. Samit okuplja sve lidere i dalje će operacionalizovati Plan rasta za Zapadni Balkan.

Vučić je izrazio nadu „da možemo da se približimo teškim i ozbiljnim reformama koje sprovodimo od velikog značaja za nas na Zapadnom Balkanu“.

Foto: Novosti

Rekao je i da vjeruje da i prije članstva u EU možemo da ostvarimo važne rezultate i korist za naše građane.

Na pitanje novinara kakva je njegova poruka povodom glasanja Crne Gore o Rezoluciji o Srebrenici, Vučić je kazao da nema nikakvu poruku.

„Da mi zabranite da govorim? To je njihova stvar kako će da se postave. Imaju oni neke druge ovdje koji će da govore kako i šta očekuju. Mi znamo šta je naš odnos prema tome. A kakav je smisao toga danas? Ovo se ne odnosi na Crnu Goru već na sve druge. Šta je smisao? Nije nametanje kolektivne krivice. Nego šta je? Pošto je individualna krivica već određena. Šta se drugo radi? Ne pominje se ni jedno ime u samoj Rezoluciji“, kazao je Vučić.

Sve je pozvao da donesu svoju odluku kako misle.

O Planu rasta i članstvu u EU: „Aktuelna situacija i planovi za budućnost – novi plan rasta“

„Veoma smo entuzijastični po pitanju ovog plana. Očigledno mnogi ne razumiju o čemu ovde govorimo, a to je zato što ne razgovaramo o velikim političkim pitanjima, već o životima ljudi. Do sada samo imali kvalitetne razgovore, možda je ostalo nekoliko nerešenih pitanja, jedno ili dva. Bilo je nekih odluka koje za nas nisu bile laki, pitanje javnih nabavki, državne pomoći, pitanje viza. Ali jednostavno treba da razradimo neka pitanja, uradićemo to i to su pitanja, nadam se, gde ćemo prihvatiti neke male zahtjeve. Ono što sam želio da kažem, da svi čuju, zajednička oblast plaćanja, pitanje ACCA, snači sporazum o procjeni usaglašenosti i prihvaranju industrijskih proizvoda. Korisno je, moraćemo da izvozimo recimo veš mašine, usisivače, svaki put je kontrolisano da li je sve urađeno uz neophodne potvrde. Sada će to biti mnogo lakše i pomoći će nam da razvijemo naše ekonomije. Imamo nekoliko fabrika u Srbiji koje će imati koristi od ovakvih sporazuma. To obuhvata 10 posto izvoza Srbije u EU, a to uopšte nije za potcenjivanje. To će doneti koristi regionu, jer mi to cijenimo, jer to je novac evropskih poreskih obveznik, zbog toga kažemo da smo zahvalni. Najvažnije su strukturne reforme koje će morati da se prihvate.“ -naglasio je Vučić.

Dodao je da bi mu bilo lako da odgovori na politički način nekim ljudima koji nikada ništa ne govore o našim ekonomijama, ali su zato uvijek spremni da održe politička predavanja svima, „ne samo meni, ali besmisleno je, izgledao bih kao oni i jednostavno ću to izbjeći.“

„Nadam se da ćemo imati jedan kvalitetan sastanak sa najboljim mogućim zaključcima, kada se idući put budemo sreli u Sarajevu.

Edi je pokrenuo tu temu, ja znam da mi nećemo ući u EU, prije nego što Ukrajina uđe, da li ćemo zajedno sa Ukrajinom ili ne. Moja inteligencija mi govori da sam u pravu. To znači da ćemo morati da čekamo još šest godina.“ – poručio je Vučić.

 

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.