Mladen Mikijelj

Vučić i Vučević razgovarali sa Kulebom o miru i bezbjednosnim izazovima

0

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom o unapređenju bilateralnih odnosa, kao i o evrpskom putu dvije zemlje.

„Veoma dobar i korektan razgovor sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom. Razmotrili smo i dogovorili unapređenje bilateralnih odnosa, sa posebnom željom da uskoro organizujemo ekonomski forum izmedju privrednika dveju zemalja“, napisao je predsjednik Srbije na svojim društvenim mrežama.

Vučić je naveo da će se ambasador Srbije, u kratkom periodu, vratiti na svoju dužnost u Kijev.

„Razgovarali smo i o evropskom putu obeju zemalja i nasušnoj potrebi uspostavljanja mira“, istakao je on.

Kako je naveo, ministru Kulebi je ukazao i na probleme sa kojima se Srbija suočava, a posebno na međunarodnom planu.

Sa ukrajinskim diplomatom sastao se i premijer Miloš Vučević koji je sa njim razgovarao o aktuelnoj bezbjednosnoj i političkoj situaciji u svijetu i mogućnostima ekonomske saradnje dveju zemalja u tim okolnostima.

Vučević je naveo da je Srbija posvećena poštovanju međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta svake države članice Ujedinjenih nacija, uključujući i Ukrajinu, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vučević je rekao da je Srbija otvorena za prijateljske razgovore o svim pitanjima i na svim nivoima i zahvalio Kulebi na tome što je pomenuo humanitarnu pomoć koju je Srbija poslala ukrajinskom narodu. Vučević je predočio Kulebi stavove zvaničnog Beograda u vezi sa situacijom na Kosovu i Metohiji i o rezoluciji o Srebrenici, uz ocjenu da Priština nije ispunila nijedan zahtjev koji je pred nju postavljen, a da je nevjerovatno da neko posle skoro tri decenije pokreće ponovo pitanje o Srebrenici.

Kuleba je rekao da je njegov dolazak poruka da ima prostora da se odnosi dveju zemalja dodatno učvrste, posebno imajući u vidu činjenicu da dva naroda, srpski i ukrajinski, imaju sličnosti.

On je naveo da Srbija i Ukrajina imaju mnogo različitog, ali isto tako i zajedničkog i zato je moguće da zajednički grade budućnost u mnogim oblastima.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.