Mladen Mikijelj

Vučević: Odluka Milojka Spajića da glasa Rezoluciju o Srebrenici nije prijateljski gest prema Srbiji!

0

Predsjednik Vlade Republike Srbije, Miloš Vučević, rekao je da trenutna dešavanja u Crnoj Gori povodom Rezolucije o Srebrenici ne vidi kao prijateljski gest prijateljske države.

Vlada Crne Gore, sporazumno, kako je rekao Milojko Spajić, obavezala se da vodi proevropsku politiku. On je dodao da mu nije nikakav problem da prizna da je u Srebrenici bio genocid, a ta rezolucija će se usvojiti zato što su velike sile stale iza nje.

„Crna Gora je naša najbliža država, a kad kažem najbliža mislim istorijski, kulturno, nacionalno, narodno… Mi smo najbliže države, neću da kažem istovjetni narodi, dvije države gdje Srbi žive u velikom broju. Ovo je nešto što ne može da se ne komentariše da će narušiti odnos između nas, ali dobro Vlada Crne Gore vodi njihovu nezavisnu politiku“- rekao je Vučević.

„Nije na nama i nemamo špravo da im govorimo kako da rade, oni procjenjuju svoje političke interese ali moraju da budu svjesni da ovim potezov i ovom najavom ne čine ništa dobro u odnosu na odnose dvije zemlje“ dodao je srpski premijer.

Vučević kaže da je Spajiću napisao „hajde da vidimo na djelu vašu prijateljsku politiku prema nama“.

„Mi Srbi moramo da razumijemo bol Bošnjaka i stradanja drugih naroda, u Srebrenici se desio stravičan zločin, kao što Bošnjaci moraju da razumiju naš bol za žrtvama u Bratuncu, ili da razumiju naš bol zbog projterivanja preko 100 hiljada Srba u Sarajevu.“ – rekao je Vučević.

On je kazao i da Srbija ne želi da se vrati i da se zakopa u prošlost, „mi hoćemo da čuvamo politiku sjećanja, i da imamo taj odnos i prema našim junacima i prema žrtvama.“

„Mislim da ta odluka Vlade Crne Gore, ali i nekih drugih koji žive u regionu, pokazuje kakav oni odnos imaju prema Srbiji“ – rekao je Vučević i dodao da će sa takvom odlukom oni suštinski obaciti najmanje trećinu stanovništva Crne Gore koja se izjašnjava kao Srbi.

„Nadam se da je Crna Gora svjesna odluke koju donosi“

Svi građani Srbije moraju da razumiju šta se krije iza ovoga, a o tome je govorio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Sljedeće će biti tužba protiv Srbije da smo mi počinili genocid, pokušaće da obnove sudske postupke pred međunarodnim sudovima, i da traže ratnu odštetu od nas jer smo mi po njima počinili genocid, mi sada imamo međunarodno priznato u UN da smo počinili genocid u Srebrenici. Interesantno je da nije genocid u nekom drugom dijelu svijeta kad se nešto desi deset puta gore, da nije genocid ono što se desilo u Drugom svjetskom ratu, Jasenovac nije genocid, ali baš ovo što se desilo u jednoj opštini na jednoj opštini jeste genocid“ – naglasio je Vučević.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.