Vrhovni sud SAD-a naredio Trampu da preda svoje finansijske izvještaje

0

Vrhovni sud odobrio je njujorškom tužiocu Sajrusu Vensu da pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa.

Na ovaj način je Vrhovni sud odbio novi Trampov pokušaj da ne dopusti uvid u finansijski izvještaj, pokrečući krivičnu istragu koja bi se mogla završiti tužbom.

Tačnije, odbijen je Trampov zahtjev da odloži primjenu sudske odluke donijete 7. oktobra po kojoj se računovodstvenoj kompaniji Mazars USA nalaže da preda materijale i podatke velikoj poroti koju je sazvao okružni tužilac Sajrus Vens sa Manhattana, inače iz redova Demokratske stranke, a koji ih već mjesecima traži.

Vrhovni sud u kojem su većina sudija konzervativci, još je u julu 2020. naredio Donaldu Trampu da državnom advokatu preda te dokumente, što su Trampovi advokati dosad uspijevali spriječiti.

„Posao se nastavlja“, kratko je reagovao Sajrus Vens u saopštenju.

Istraga se vodi iza zatvorenih vrata pred velikom porotom i državni advokat, demokrat, uglavnom šuti o njenom toku. Shodno tome, niko ne zna kada će završiti ni hoće li se završiti krivičnom prijavom što bi bio prvi takav slučaj za nekog bivšeg predsjednika.

Istraga koja je u početku bila usmjerena na uplate koje je Tramp prije predsjedničkih izbora 2016. izvršio navodno u korist dvije ljubavnice, sada se bavi i sumnjama u poreznu utaju, prevaru u osiguranju i u bankovnu prevaru, primjetno je iz dokumenata predatih sudu, prenosi Klix.ba.

U sklopu toga su ispitani uposlenici Deutsche Banka koji je dugo bio finansijska podrška Trampu i njegovom holdingu Tramp Organizationu, kao i zaposlene njegove osiguravajuće kompanije Aon.

Uz to je ponovo ispitan Trampov lični advokat Majkl Koen koji je trenutno u kućnom pritvoru od 2018. godine gdje služi trogodišnju kaznu.

Koen je u Kongresu izjavio da su Tramp i njegova kompanija povećavali ili vješto umanjivali svoje imovine kako bi dobili zajam ili umanjili porez.

Tramp je u jednoj svojoj izjavi kazao da je ovaj postupak zapravo nastavak najvećeg političkog lova na vještice u historiji SAD-a.

Ukoliko se sumnje pokažu istinite i Tramp bude optužen, postoji mogućnost da bivši američki predsjednik završi u zatvoru, piše CNN.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.