Mladen Mikijelj

Vojska Pakistana: U napadu na kontrolni punkt,poginulo sedam vojnika i šest napadača

0

Sedam pakistanskih vojnika i šest napadača je danas poginulo na sjeverozapadu Pakistana u napadu na vojni kontrolni punkt – objavila je vojska.

Šest napadača napalo je bezbjednosni punkt rano jutros kod Mir Alija u okrugu Sjeverni Vaziristan blizu granice sa Avganistanom.

Poslije prvobitnog neuspjelog pokušaja izveli su napad automobilom-bombom, a zatim i više samoubilačkih napada.

Pakistan se mjesecima, pogotovo od povratka talibana na vlast u Avganistanu u avgustu 2021. godine, bori s pogoršanjem bezbjednosti posebno u pograničnim oblastima.

Islamabad smatra da su neki od tih napada planirani sa avganistanskog tla gdje napadači imaju utočišta, što Kabul demantuje.

Većinu napada sprovode pakistanski talibani Tehrek e Taliban (TTP) grupa koja je odvojena od avganistnskih talibana, ali koja slikedi istu islamističku ideologiju.

Sjeverni Vaziristan jedna je od bivših poluautonomnih plemenskih zona na sjeverozapadu Pakistana gde je pakistanska vojska sprovela mnoge operacije protiv pobunjenika povezanih s mrežom Al Kaide i s talibanima poslije invazije Avganistana od strane SAD i njihovih NATO saveznika 2001. godine.

(Beta)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.