Vojinović: Važno je da Javni servis bude lišen bilo kakvog političkog uticaja

0

Dijelim zabrinutost komesarke Mijatović u vezi sa nepoštovanjem i nesprovođenjem odluka sudova o imenovanju direktora RTCG-a, poručila je poslanica Demokratske Crne Gore Anđela Vojinović.

Ona je pozdravila današnji stav komesarke Savjeta Evrope za ljudska prava Dunje Mijatović, posebno, kako kaže, u onom dijelu koji se odnosi na jedan od fundamenata demokratskog društva, a to je sloboda medija

“Crnogorski Ustav i zakoni garantuju slobodu govora i izražavanja, ali je ona i dalje ugrožena neskrivenim političkim miješanjem i pritiscima, ekonomskim pritiscima, neriješenim slučajevima napada na novinare, a posebno nosi teret nerazriješenog ubistva Duška Jovanovića”, navela je poslanica u saopštenju za medije.

Dijeli, kaže, zabrinutost komesarke Mijatović u vezi sa nepoštovanjem i nesprovođenjem odluka sudova o imenovanju direktora RTCG-a.

“Vladavina prava je temelj svake demokratije, te je ključno da se pravne odluke poštuju bez izuzetka, radi očuvanja integriteta institucija i osiguranja poštovanja demokratskih principa. Očekujem da ubrzo krene rasprava o setu medijskih zakona, koji imaju za cilj izgradnju zdrave, održive i jake medijske scene koja je otporna na pritiske bilo koje vrste i slobodna da radi na profesionalan i etičan način uz poštovanje zakona, načela struke i najviših međunarodnih standarda u oblasti medija”, pojasnila je Vojinović.

Od neizmjerne važnosti je, prema njenim riječima, osiguranje nezavisnosti i profesionalnosti javnih medijskih servisa.

“Javni servisi imaju ključnu ulogu u oblikovanju javnog mnjenja i informisanju građana, pa je važno da budu lišeni bilo kakvog političkog uticaja, koji ih je opterećivao, i još uvijek ih opterećuje”, zaključila je poslanica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.