Vjosa optužila Hila da je uvrijedio svaku demokratsku državu: Srbija krši NATO vrijednosti, pokušava da uništi Kosovo, BiH i Crnu Goru

0

Predsjednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani izjavila je da je od Srbije samo Rusija dalje od članstva u NATO-u, i da Srbija ne može biti članica Sjevernoatlantske alijanse sve dok krši glavne vrijednosti tog zapadnog vojnog pakta.

Povodom izjave američkog ambasadora u Srbiji Kristofera Hila, da je Srbija bliža članstvu u NATO-u od tzv. Kosova, Osmanijeva je rekla da svako ko Srbiju smatra bliskom NATO-u vrijeđa ne samo svaku demokratsku državu već i „sve žrtve Miloševićeve Srbije“.

„Postoji samo jedna država koja je dalje od NATO-a nego Srbija, a to je Putinova Rusija. Država kao što je Srbija, koja je konstantno kršila glavne vrijednosti za koje se zalaže NATO, odnosno zaštitu od autoritarnih sila, zaštitu od država koje krše osnovna pravila međunarodnog prava, kao što je Srbija, daleko je od NATO-a, ali ne može da sanja da bude dio NATO“, kazala je Osmanijeva nakon učešća na konferenciji o pravima žena, a preneo „Danas“.

Prema njenim riječima, sama Srbija, koja gaji anti-NATO vrednosti, nikada nije izrazila spremnost da uđe u NATO.

„To je jedina država na Zapadnom Balkanu koja je više puta saopštavala da neće u NATO i da je protiv NATO-a. Treće, Srbija je država koja je prije nekoliko meseci izvršila akt agresije na Republiku Kosovo, stalno pokušava da uništi Bosnu i Hercegovinu iznutra, a to su radili i u Crnoj Gori“, rekla je ona.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.