Vizionar Makron najavio velike investicije u Ukrajinu!

0

Francuska će otvoriti razvojnu agenciju u Ukrajini sa budžetom od 450 miliona evra, a istovremeno će pokrenuti i fond za ključne infrastrukturne projekte u koje će uložiti dodatnih 200 miliona evra, saopštio je kabinet predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Kako prenosi Rojters, na koji se poziva agencija Tanjug, zvanični Pariz će objaviti dva bilateralna sporazuma za podsticanje rekonstrukcije Ukrajine tokom posjete predsjednika Volodimira Zelenskog Francuskoj, 6. i 7. juna.

Zvaničnik francuskog predsjedništva odbio je komentirsati da li će tokom posjete biti objavljen i dogovor o slanju francuskih vojnih instruktora u Ukrajinu.

Pitanje dodatne vojne opreme

Agencija AFP navodi kako će francuska razvojna agencija AFD za svoj će rad u Ukrajini dobiti 400 miliona evra kredita i 50 miliona evra donacija koji bi se prvenstveno trebali pretočiti u energetske i saobraćajne projekte. Francuska novinska agencija podsjeća kako su ukrajinske opskrbe energijom ozbiljno pogođene ruskim napadima.

Dodatni fond od 200 miliona evra planiran je za podršku francuskim kompanijama uključenim u izgradnju infrastrukture u Ukrajini.

Dalje AFP piše kako Zelenski želi u petak posjetiti odbrambenu kompaniju u Versaju zajedno s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornom, te kako se očekuje da će Makron Ukrajini obećati više vojne opreme. Potvrđeni su i planove koje je u martu predstavila njemačko-francuska odbrambena firma KNDS za otvaranje podružnice u Ukrajini.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.