Veliki rad Vučića i Vučevića rezultirao da većina svijeta bude uz Srbiju: Srpske simpatije otišle predstavnici Nikaragve

0

Iako je sramna Rezolucija o Srebrenici usvojena, jasno je da su idejni tvorci ovog antisrpskog zamešateljstva suštinski doživeli poraz, bez obzira na to što su formalno ostvarili (pirovu) pobjedu. Svega 84 glasa za od 193 članice UN, predstavlja 43 posto zemalja članica UN, dok je na suprotnoj strani (protiv, uzdržani ili odsutni) bilo njih 57 odsto. Vidimo da i ako uvažimo pravilo da glas Andore, Albanije, Crne Gore i sličnih jednako vredi kao i glas Rusije, Kine – opet imamo većinu glasova koji nisu podržali sramotnu rezoluciju – piše u autorskom tekstu za novosadski Dnevnik, politikolog Uroš Nikolić.

Za Rezoluciju su glasale zemlje koje su pod političkim uticajem kolektivnog Zapada

Stvar je još više u našu korist ako se sagleda koje zemlje nisu podržale Rezoluciju, bilo da su eksplicitno glasale protiv ili da nisu glasale za – Rusija, Kina, Indija, Brazil, Argentina, Nigerija, Mali, DR Kongo… Jasno je da je na strani Srbije bila većina svjetskog stanovništva i teritorije, i to ubedljiva. Za Rezoluciju su glasale zemlje koje su pod političkim uticajem kolektivnog Zapada, i to uglavnom one zemlje koje su vazalne spram Sjedinjenih Američkih Država, a broj glasova za bi bio drastično manji da oni koji su sve ovo osmislili nisu prevarno riješili da upetljaju Ruandu, kako bi privukli k’ sebi dio afričkog sveta, a na ovoj temi su postavili klopku i islamskom svetu, koji je očekivano, jako osjetljiv po pitanju Srebrenice i sukoba u Bosni i Hercegovini. Tako imamo situaciju da su za ovu Rezoluciju glasale i Sjedinjene Američke Države i Iran, što je zaista veoma rijedak slučaj da te dvije države po nekom pitanju mogu da se slože. U samom Iranu je bilo disonantnih tonova, jer su i u toj zemlji svesni da je riječ o podvali Zapada i instrumentalizaciji dešavanja iz Srebrenice 1995. godine, ali su zbog svog savezništva sa BIH ipak legli na rudu. Nekolicina zemalja koje nisu neprijateljske prema Srbiji pod pritiscima i sentimentom islamske solidarnosti je glasala za, a kada bi se glasalo po pitanju Kosova i Metohije ili nekom drugom pitanju nama bitnom, ne bi glasali protiv nas.

Njemačka nikako da nauči lekcije iz istorije

Činjenica je da dobar dio islamskog svijeta nije podržao Rezoluciju, iako su i te zemlje bile pod strahovitim pritiskom povodom toga, kako spoljašnjim tako i unutrašnjim. Ujedinjeni Arapski Emirati i Azerbejdžan nisu glasali za. Kada je reč o EU i NATO zemljama, posebno treba istaći Mađarsku koja je glasala protiv. Predsednik Vučić, koji se lavovski borio da rezultat glasanja bude neprijatno iznenađujuć po Njemačku, SAD i ostale, posebno je pohvalio Viktora Orbana, rekavši čak da će mu Srbi podizati mnogo spomenika u čast svega što je učinio da odnosi dvije zemlje budu najbolji u istoriji. Veliki rad predsjednika Vučića po ovom pitanju je rezultirao time da faktički dve trećine sveta bude na našoj strani, uprkos neviđenim pritiscima. Veliku pomoć imao je od naše diplomatije i Vlade Srbije, čiji predsednik Miloš Vučević je istakao da je i pored formalnog usvajanja sramne rezolucije istina na našoj strani i da nikada nećemo odustati od toga da tu istinu (od)branimo. Premijer Vučević je istakao da je posebno sramno što je uvodnu riječ na GS UN imala Nemačka, a možemo reći da Njemačka nikako da nauči lekcije iz istorije i ponovo ide pogrešnim putem.

Maestralan govor predstavnice Nikaragve

Koliko je bilo podvala po pitanju sramne Rezolucije, najbolje pokazuje to što Venecuela koja je bila protiv nije imala pravo glasa, jer ne može da plati članarinu UN zbog finansijskih sankcija, ali je zato Ekvador, koji je glasao za, odjednom volšebno platio dug UN. Osim Venecuele, treba spomenuti i druge slobodarske zemlje Latinske Amerike, poput Kube i Nikaragve. Predsjednik Vučić je neposredno prije GS UN sa kubanskim predjsednikom razmotrio ovo pitanje i obrazložio mu koje bi bile posledice usvajanja sramne Rezolucije. Posebne simpatije srpskog naroda je pokupila predstavnica Nikaragve u UN, koja je održala maestralan govor tokom rasprave.

Premijer Srbije Miloš Vučević je skrenuo pažnju na sjajan govor koji je održala predstavnica Nikaragve Eleana Pičardo Urbina.

– Predstavnica Nikaragve održala je predavanje u svom desetominutnom govoru. To je za udžbenike, to je za Akademiju nauka. Održala im je lekciju šta je genocid i ko uopšte može da priča o tome šta je genocid – istakao je Vučević.

Pamtimo šta su nam uradili, kao što pamtimo prijatelje koji su glasali protiv

Nakon dešavanja u Njujorku možemo konstatovati da su ovo bili poslednji trzaji kolektivnog Zapada, koji neće više imati monopol u narativima u multipolarnom svetu koji se stvara. Možemo biti ponosni i na svoju zemlju i državno rukovodstvo koje se lavovski (iz)borilo za iznenađujuće dobar rezultat. Srbija je dokazala da je deo slobodarskog svijeta, zajedno sa još 18 zemalja koje su, pored nje, takođe glasale protiv, 68 uzdržanih i 22 zemlje koje nisu glasale. Ostalima, koji su glasali za, takođe pamtimo šta su nam uradili, kao što pamtimo i prijatelje koji su glasali protiv.

Uroš Nikolić, politikolog

 

(24sedam.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.