Veliki gest Srbije za junake koji su branili Kosovo i Metohiju: Čuvaće ih Sveti Vasilije Ostroški

0

Spomen-kripta novim kosovskim junacima biće otkrivena u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nišu 24. marta, četvrt vijeka od početka NATO agresije.

Na mermernim pločama biće uklesano 1.007 imena pripadnika vojske, policije i bezbjednosnih snaga koji su izgubili život braneći Kosovo i Metohiju. Ovaj spomen inicirala je SPC.

Otkrivanje kripte je proteklog vikenda na skupu Saveza veterana sa Košara najavio državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić.

„U ovoj jedinstvenoj Spomen-kripti će biti uklesana imena svih srpskih ratnika koji su položili živote na oltar otadžbine, braneći našu duhovnu i nacionalnu kolijevku – Kosovo i Metohiju, od 1998. do 2003. godine“, rekao je Antić na skupu kome su prisustvovali i veterani 63. padobranske brigade.

Junaci ginuli za odbranu Kosova i Metohije

Ova jedinica je dvije godine bila borbeno angažovana na Kosovu i Metohiji, prvi put u julu 1998.

„Komandant borbene grupe, načelnik štaba potpukovnik Goran Ostojić, poginuo je tada sa još trojicom pripadnika brigade u direktnom okršaju sa šiptarsko – terorističkim snagama. Poginuli su stariji vodnik Srđan Stančetić, stariji vodnik Dragan Dušanić i vojnik Radoš Cerović“, prisjeća se Vidoje Kovačević, pukovnik, ratni načelnik Štaba 63. padobranske brigade.

Neposredni učesnik borbenih dejstava na prostoru Kosova i Metohije, u kojima je ranjen, dodaje da su tokom 1999. godine poginula još dvojica vojnika, padobranaca, Rade Antonić i Bojan Dimitrijević.

“Oni su poginuli od kasetnih bombi, jer je čitav taj rejon izvođenja borbenih dejstava NATO avijacija zasula kasetnim bombama“, dodaje Kovačević i kaže da je 63. Padobranska 2001. godine u borbi sa OVK teroristima u Preševu izgubila i vojnog rezervistu Dragana Dimitrijevića.
Imena ovih ljudi naći će se na prvom spomeniku dostojnom njihove žrtve, u kripti novog Hrama Svetog Vasilija u Nišu.

Država konačno brine

Pukovnik Kovačević je zbog toga zadovoljan, kaže da su borci bili zaboravljeni, otrgnuti od svoje države, naroda. Zaboravljeno je da su se njegovi ratni drugovi borili junački i spriječili prodor šiptarskih terorista i NATO snaga dalje u Metohiju.

Poslije 2000. godine su sami njegovali sjećanje, obilježavali sa porodicama svaku godišnjicu pogibije svakog pripadnika, umjesto države preuzeli brigu o tome.

„Bogu hvala da se poslije 2012. godine i država polako uključila i daje nam podršku za sve aktivnosti. Naša crkva, koja nas je vjekovima kroz istoriju održala, pokrenula je inicijativu da se u kripti Hrama u Nišu nalaze imena svih pripadnika. To je lijepo mjesto gdje možemo otići, pomoliti se Bogu i evocirati uspomene na sve naše stradale drugove“, kaže Kovačević.

Vojnici vojske Jugoslavije na Košarama 1998 (© AP Photo / Dejan Mladenovic)

Ljubinko Đurković, pukovnik, komandant odbrane Košara kaže da je postojala inicijativa generala Vladimira Lazarevića da se na Panteleju izgradi hram posvećen stradalnicima na Kosovu i Metohiji, crkva ili kapela, ali da je i ovaj sada potez niške eparhije i države Srbije dostojan uspomene na kosovske junake.

Spomenik nije dovoljan

Raduje ga činjenica da je u poslednjoj deceniji, ne samo država, već i narod odao priznanje i poštovanje tim stradalnicima, žrtvenicima za otadžbinu. Kaže da smo našu privilegovanu slobodu, kako god nam izgledala u današnjem danu dobili zahvaljujući njima. Zato, ističe, da ovaj spomen nije dovoljan.

„Porodicama tih stradalnika i onih koji su dali djelove tela, narušili svoje zdravlje da nisu više kadri da obezbijede egzistenciju za svoje porodice i sebe, nismo u mogućnosti ili nećemo, a trebali bismo i možemo da im pomognemo. Kao društvo, organi vlasti i kao njihovi sugrađani, treba da ih iz kategorije socijalnih slučajeva prevedemo u kategoriju zaslužnih građana“, apeluje komandant drugog bataljona 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa Vojske Jugoslavije tokom bitke na Košarama.

On podvlači da je svakako veliki i značajan gest što će se u kripti Hrama Svetog Vasilija Ostroškog naći imena stradalnika, njegovih saboraca.

Krajem novembra prošle godine ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković potpisao je sporazum sa Eparhijom niškom, kojim je Ministarstvo obezbijedilo dio novčanih sredstava za završetak ukrašavanja kripte hrama u niškom u naselju Duvanište.

 

(sputnik)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.