VDT formiralo predmet povodom odavanja tajnih podataka

1

Više državno tužilaštvo je formiralo predmet povodom navodnog odavanja tajnih podataka na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost.

Iz VDT su objasnili da je predmet formiran povodom novinskih tekstova i da se nalazi u fazi izviđaja.

Više poslanika opozicije je u petak optužilo vršioca dužnosti direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejana Vukšića da je odao tajne podatke jedne zemlje članice NATO-a članovima skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost kojima je navodno dostavio i imena stranih i domaćih tajnih agenata i detalje tajnih operacija jedne strane službe.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je istog dana kazao da je Vukšić napravio propust odavanjem tajnih podataka.

Premijer Zdravko Krivokapić tvrdio da je Vukšić nepravedno i neprofesionalno optužen i kazao direktor ANB-a nije otkrio podatke dobijene od NATO-a, već da se radi o internom dokumentu Agencije.

Pozvao je tužilaštvo da podnese krivičnu prijavu protiv poslanika koji su “nedostojni funkcije” i koji su javnosti dostavili tajne podatke.

Izvori “Vijesti” su ranije naveli da je Vukšić odao podatke iz zabilješke sa sastanaka agenata ANB i jedne strane službe, a navodno u dokumentaciji nisu propisno zaštićeni identiteti obavještajaca, otkrivene su namjere te strane službe i jedan njihov “ključni prioritet”, uključujući i operaciju koja je u toku.

Navodno u zabilješci stoji da su agenti te NATO zemlje od kolega iz ANB tražili da im dostave sve informacije na koje naiđu u vezi “ključnog prioriteta” te službe.

Sjednica je bila zakazana na inicijativu Raška Konjevića (SDP) koji je tražio kontrolno saslušanje potpredsjednika Vlade i koordinatora službi bezbjednosti Dritana Abazovića povodom sumnji o susretima sa lažnim američkim diplomatom Stevanom Simijanovićem.

Prema saznanjima “Vijesti” iz istih izvora, samo mali dio te sporne zabilješke odnosio se upravo na Simijanovića.

1 Comment
  1. NIKO99 komentariše

    Podrška Vukšiću, jedini za sada stoji na braniku države. Ovi ostali su po običaju zbunjeni i rade za neprijatelja, stvaraju Veliku Albaniju.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.