Vapaj Željka Ivanovića Aleksandru Vučiću: Poziva ga da se povuče i time spasi Srbiju i region iako je apsolutni pobjednik izbora!

6

Jedan od vlasnika koncerna Vijesti Željko Ivanović ponovo aktuelizuje temu Aleksandra Vučića u Crnoj Gori. I nakon što je predsjednik Srbije ostvario ubjedljivu pobjedu na parlamentarnim izborima, Ivanović bira da se miješa u stvari susjedne države i poziva Vučića da se povuče i time, kako je kazao spasi Srbiju i region.

Ivanović, koji očito zna šta je za čitav region najbolje, u svojim političkim ocjenama optužuje Vučića da je ušao u elitni krug regionalnih autokrata.

„Džaba povlačenje sa čela partije, nedavni izbori u Srbiji su to pokazali – AV je nosio kampanju ne samo na nivou države, već i u Beogradu i Kragujevcu ili, još gore, u Iđošu, Svilajncu, Žagubici. Nakon SPS-a, koji je smijenjen ali ne i zabranjen 2000, rođen je SNS, moćniji, masovniji, opasniji i brutalniji od pomenutog uzora“, kazao je Ivanović i to mu je argument zbog kog Vučić treba da ode tj. da se povuče.

„Partijska država je promovisala neznanje, nepotizam, korupciju, kriminal, strah i mržnju. I proizvela potpunu kontrolu nad politikom, pravosuđem, biznisom, policijom, tajnim službama, obrazovanjem, zdravstvom, kulturom, dakle – cjelokupnim društvom. Hubris sindrom sprečava i Vučića, kao i svakog autokratu ili diktatora, da vidi kako je planski i za njegov privatni interes poništen integritet svih institucija, koje umjesto da služe građanima služe jednom čovjeku. Drugi razlog, za povlačenje predsjednika Vučića je endemska korupcija koja je poklopila društvo, stigla i do repa, a krenula je od glave. To jest od njega. Nisu mu baš kao u Crnoj Gori, brat, sestra, sin, još ušli u red najbogatijih građana države, ali su njegovi prijatelji, kumovi, i sljedbenici za ovih 12 godina podijelili između sebe sve poslove i resurse“, tvrdi Ivanović.

Ivanovićeve Vijesti su inače koncern koji posluje u Crnoj Gori a od svog osnivanja mnogo puta su politički mijenjali strane, kako im je odgovaralo, a optužuju se čak i da su kao medij formirali političke partije. Optuživani su ranije i da su medijski tajkuni koji znatno utiču na javno mnjenje u Crnoj Gori svojim fingiranim politički pristrasnim ocjenama, što se može vidjeti i u kolumni Željka Ivanovića. Očito je Ivanović umislio da zna bolje od svih građana Srbije kako se tamo živi, iako pomenuti i živi i radi u Podgorici.

„AV bi mogao da razmisli o povlačenju i zbog sljedećeg, to je treći razlog: Srbija civilizacijski nazaduje, razapeta između Istoka i Zapada, diktature i demokratije. Već tri decenije, sa kratkom pauzom nakon pada Miloševića, kradu se izbori, zloupotrebljavaju državni resursi, kupuju glasovi, ucjenjuju birači, linčuje opozicija i satanizuje nevladin sektor i slobodni pojedinci. Zato najbolji mladi ljudi odlaze. Ne zbog rata ili gladi kao 90-ih, već zbog nepravde i obijesti aktuelne vlasti. Četvrti razlog za povlačenje Vučića je kriminal. U nekom od narednih izvještaja Evropske komisije stajaće prepisana rečenica iz sličnog dokumenta vezanog za CG u Đukanovićevo vrijeme – da nema jasne linije koja razdvaja vrh vlasti od vrha mafije. I Vučić se, ne možda tako bezobzirno kao Đukanović, ne odriče poznanstava ili pokroviteljstva nad šefovima kriminalnog miljea, oni su njegovi prijatelji a zlobnici kažu i partneri, sa njima je na svadbama i na sahranama. Tolika uvezanost politike i mafije je sramota i za Vučića i za Srbiju“, mišljenja je Ivanović.

Međutim, uvažavajući Ivanovićevo mišljenje, može se i on pozvati da prosto pogleda Srbiju nakon vladavine „njegove struje srpske politike“ i politike Aleksandra Vučića. Može baciti oko na projekte koje je isti sproveo, autoputeve koje je napravio, fabrike koje je otvorio u saradnji sa partnerima kako sa Istoka tako i sa Zapada. Stoga, nejasno je gdje je to civilizacijsko nazadovanje koje Ivanović pominje.

Podsjećanja radi, u Crnoj Gori je samo Vlada Dritana Abazovića bila ta koja je otvorila dva proizvodna pogona. Jedan je fabrika čipsa, dok je drugi pogon ruske votke Beluga koju je otvorio u saradnji sa Miodragom Dakom Davidovićem, koji se nalazi na listi američkih sankcija.

Stoga, zašto Ivanović ne komentariše stvari u svojoj državi već svoje pero okreće ka susjednoj i prijateljskoj Srbiji, jasno je kao dan. Kad je medijski gazda Šolak a politički Đilas, politički gubitnici izbora u Srbiji, jasne su Ivanovićeve frustracije.

Ivanović nastavlja da nabraja zbog čega Vučić treba da odnese ostavku, vrijeđa aktuelnu premijerku pa i patrijarha Porfirija, tvrdeći da ih gleda kao pione. Boji se i da će Vučić nastaviti, kako je kazao, katastrofalnu Miloševićevu politiku.

„Prosto je zapanjujuće da nakon možda najveće tragedije u istoriji Srbije, one koju je proizvela Miloševićeva vladavina, nekome u Beogradu padne na pamet da oživljava srpski svet. I da sve Srbe opet trpa u jednu državu?! Spasavajući ih od mrskih “ustaša”, “balija”, “Šiptara”, “štedimlija”… Ispada – sve je kao prije tri i po decenije, samo što se ne pale tenkovi! I što se oni ne šalju da oslobode goloruki srpski narod. Da nije ničeg prethodnog, samo bi ovaj razlog bio dovoljan da se Vučić zapita da li je ono što on zove jaka Srbija, nikad jača, a što ilustruje ulaganjima u naoružanje, nešto čime treba da se ponosi! Da li je Srbija od koje svaki komšija strepi ili zazire u interesu same te države?! Ili je njen interes da svojim prosperitetom, kako ekonomskim tako i kulturnim i društvenim, postane primjer za region, neko kome se komšije dive a ne neko od koga strecaju?! Samo demokratska Srbija može da donese napredak i sebi i okruženju. I obrnuto – Srbiji i regionu nema mira dok vlast u Beogradu emituje, kako unutar zemlje tako i u regiji, netoleranciju, silu, govor mržnje“, tvrdi Ivanović ne pominjući da je i on sam učestvovao u antisrpskoj kampanji, ne samo protiv Vučića, već generalno protiv svega što ima prefiks srpski i u Crnoj Gori tako i u Srbiji.

6 Comments
 1. Dragan komentariše

  A ko je Željko Ivanović? Kolko znam on stalno preko Šolakovih glasila poziva Srbiju da se ne mješa u punutrašnje stvari CG?…..A on se sad direktno i to na grub način umješao u politiku Srbije….toliko o njegovoj principjelnosti i objektivnosti……….A ja vjerujem da će ga Vučić poslušati pošto je Ivanović zaposlen u Šolakovom i Đilasovom mediju u CG……….odnosno globalnu politiku predvođenu Demokratskom partijom iz SAD, ostalih partija i nevladinih organizacija kolektivnog zapada.

  1. Boro komentariše

   Ne zna se ko je veca ljiga i vece g…o, Picousti ili ovo piskaralo! Da je srece ovakvim spodobama bi bilo zabranjeno da se bave javnim poslovima, a oni vedre i oblace… Pi, gadluk! Onome su elita Jeremicka, Maric, Vučićević, Basara, a nama ovo bivse DPSovsko smece!

 2. Rokica29 komentariše

  Kretenčina !

  1. Слободан komentariše

   Prava definicija

 3. Q komentariše

  To je isto da ja apelujem ba Bajdena da spasi svijet i povuče se a ako ne moze to da bar izbaci Crnu goru iz Nato pakta i spasi ovaj narod od domacih izdajnika iz Demokrata i PES-a.

 4. Zabava komentariše

  Mila nijesi smio ni pomenuti a kamoli li pozvati. Što se brukaš jadan ne bio. Tebi i sličnima je najljepše kad ćuti te.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.