Usik neprikosnoveni šampion teške kategorije: Podijeljenom odlukom sudija savladao Fjurija

0

Posle 24 godine imamo neprikosnovenog šampiona teške kategorije u profesionalnom boksu! To je Ukrajinac Aleksandar Usik, koji je u duelu koji se dugo čekao savladao Britanca Tajsona Fjurija podijeljenom odlukom sudija posle 12 sjajnih rundi.

Dvojica arbitara su bodovali za Usika (114-113 i 115-112), a jedan za Fjurija (114-113).

Nevjerovatan meč smo mogli da gledamo. Bolje je počeo Usik, bio je agresivniji u početnoj fazi duela, ali je u šestoj rundi je djelovalo da je Ukrajinac veoma daleko od pobjede jer je bio uzdrman usled sjajnih kombinacija „Kralja Cigana“.

Ipak, u devetoj rundi Usik pokazuje zašto je jedan od najvećih boraca svoje generacije i fantastično boksujući i raznovrsno pritiskajući šalje rivala u nokdaun. Moglo bi se diskutovati i o tome da li je sudija trebalo da prekine duel jer je veliki broj udaraca primio Fjuri, a da se nije aktivno branio i uzvraćao. Gong za kraj runde spasava vidno dezorijentisanog Fjurija, a djelovalo je da će Ukrajinac uspjeti da dođe do pobjede prekidom u narednoj rundi.

Međuti, Fjuri „preživljava“ do kraja 12. runde i kompletiran je jedan od boljih mečeva za titulu prvaka svijeta u teškoj kategoriji koji smo mogli da gledamo u modernoj istoriji.

Borba je održana pred ispunjenom „Kingdom arenom“ u Rijadu, a Usik sada u svom vlasništvu ima sve velike titule današnjice – pojaseve u verzijama WBA, WBC, IBF, WBO (kao i manje značajni IBO), titulu časopisa „Ring“, kao i zvanje linealnog prvaka svijeta.

Usik je na savršenom skoru 22-0 kao profesionalac. Ovaj nevjerovatni borac je sada neprikosnoveni šampion u dvije kategorije jer je svojevremeno objedinio sve titule i u kruzer kategoriji (do 90 kg), a prije toga je bio svjetski i olimpijski šampion u amaterskom boksu.

Posle ovog poraza, Fjuri, 206 centimetara visoki bokser iz Mančestera, nalazi se na skoru od 34 pobeda (24KO), 1 poraza i 1 remija.

Posle borbe Fjuri je u izjavi za medije rekao da apsolutno vjeruje da je pobijedio u borbi.

„Usik je dobio neke runde, ali sam ubijeđen da sam ja dobio više. Njegova zemlja je u ratu, a ljudi generalno favorizuju takve situacije“, rekao je Fjuri, koji je, istini za volju, čestitao rivalu i najavio revanš u oktobru.

Sa druge strane, u Usikovom taboru su insinuirali da su sudija u ringu favorizovao Britanca i da je trebalo da prekine borbu u devetoj rundi i da meč bude zaveden kao tehnički nokaut. Ukrajinac je poručio da će ispuniti klauzulu iz ugovara i boriti se u revanšu.

„Mnogo hvala mom timu. Ovo je bila velika prilika za moju porodicu, mene i moju zemlju. Ovo je sjajan dan. I, naravno, spreman sam za revanš“, rekao je 37-godišnji Usik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.