Uprkos otvorenim prijetnjama sa Zapada: Gruzijski parlament je preglasao predsjedničin veto na zakon o stranim agentima

0

Gruzijski parlament je većinom glasova odlučio da se preglasa veto predsjednice te zemlje Salome Zurabišvili na zakon o stranim agentima. Zakon mora da potpiše predsjednica države, a ako ona odbije da to uradi, zakon će potpisati predsjednica parlamenta.

„Za je glasalo 84 poslanika, a protiv četvoro. Zakon je usvojen“, rekao je predsjednik parlamenta Šalva Papuašvili.

Parlamentu je bila potrebna prosta većina glasova da bi nadjačao veto predsjednice i kako bi zakon o stranim agentima bio usvojen.

U parlamentu su održana dva glasanja, prvo protiv primjedbi predsednice, a drugo za originalnu verziju zakona o stranim agentima, koju je parlament prethodno usvojio u tri čitanja.

Zakon predviđa registrovanje neprofitnih pravnih lica i medija čiji prihod dolazi iz inostranstva, a naročito ako su veći od 20 odsto. Pored toga, sve organizacije koje „promovišu interese stranih snaga“ moraju biti registrovane u državnom registru. U ovom slučaju, takve organizacije će morati da prikažu primljeni prihod i da popune deklaraciju, inače ih očekuje kazna od 25.000 larija.

Policija je opkolila zgradu parlamenta kako bi poslanici mogli bezbjedno da izađu, s obzirom da su se demonstranti još jutros okupili da izraze negodovanje usvajanju zakona.

Prošle nedelje gruzijski parlament je većinom glasova usvojio Zakon o transparentnosti i stranom uticaju, kolokvijalno poznat kao „zakon o stranim agentima“, koji je poslednjih nedelja izazvao političku krizu u toj južnokavkaskoj državi.

Od takvog zakona se odustalo prošle godine zbog masovnih protesta, ali je u aprilu ove godine vladajuća stranka Gruzijski san predložila skoro identičan zakon, sa izmjenom da se umesto termina „agent za strane interese“ koristi „organizacija koja radi za strane interese“.

Zapadne zemlje uputile su prijetnje Tbilisiju, a sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer upozorila je da će Vašington suštinski preispitati bilateralne odnose ako zakon stupi na snagu.

Šef Kancelarije za koordinaciju sankcija Stejt departmenta Džim O’Brajen je zauzvrat rekao da bi SAD mogle da uvedu ograničenja Gruziji ako se ne promijeni nacrt koji je usvojio parlament. EU je obećala da će zamrznuti zahtjev republike za članstvo u Uniji.

Zakon je naišao na oštre kritike opozicije, nevladinog sektora i prozapadnih medija, ali i mnogih zapadnih zvaničnika, koji su ga pežorativno nazvali „ruski zakon“, aludirajući na sličan propis koji je u Rusiji na snazi od 2012. godine.

Međutim, malo ko od njih pominje da zakon gotovo identičnog imena postoji i u SAD, i to još od 1938. godine, kao i da se usvajanje takvog propisa razmatra i u Evropskoj uniji.

(RT Balkan)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.