Upozorenje Angele Merkel: Pandemija neće biti okončana dok se svi na svijetu ne vakcinišu

0

Pandemija neće biti okončana dok se ne vakcinišu svi građani svijeta, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel posle video-samita G7.

Njemačka i druge bogate zemlje trebalo bi da pored novčane pomoći doniraju i dio svojih zaliha vakcina siromašnim zemljama, jer pandemiju možemo okončati samo ako vakcinišemo sve ljude na Zemlji, poručila je njemačka kancelarka, prenosi Rojters.

Ona je dodala da se nije razgovaralo koliko bi procenata iz nacionalnih zaliha trebalo donirati.

Prethodno je Ursula fon der Lajen, predsednica Evropske komisije, izjavila da će EU izdvojiti 100 miliona evra kako bi se ubrzala vakcinacija u Africi, prenosi RT.

Ona je navela da će EU pomoći kako bi se pojačali proizvodni kapaciteti za licencnu proizvodnju vakcina.

EU je saopštila i da će udvostručiti svoja davanja programu Kovaks na milijardu evra.

Njemačka će dati 1,5 milijardu evra za globalnu borbu protiv pandemije, dok će G7 ukupno izdvojiti 10,3 milijardi, od čega dio ide programu Kovaks koji se bavi globalnom distribucijom i razvojem vakcina.

Trenutno vlada pravi „rat za vakcine“, budući da neke siromašnije zemlje nisu dobile nijednu, dok su bogate, kao što su Kanada, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države, Australija i pojedine zemlje EU, naručile i više nego što im je potrebno, piše RT.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.