Mladen Mikijelj

Univerzitet Crne Gore promijenio društvenu paradigmu, izgradio zemlju u kojoj se sloboda osvaja znanjem

0

Univerzitet Crne Gore je promijenio društvenu paradigmu Crne Gore i izgradio zemlju u kojoj se sloboda osvaja znanjem. To je poručeno večeras na centralnoj proslavi jubileja UCG – 50 godina doprinosa obrazovanju, nauci i kulturnom stvaralaštvu, održanoj u Univerzitetskom sportsko kulturnom centru u Podgorici, 29. aprila 2024. godine.  (Foto album)

„Danas, snažno osjećamo impulse poleta onih koji su utemeljili Univerzitet prije pola vijeka. Rijetko se kad u prošlosti Crne Gore, usudom istorijskih neprilika, moglo razmišljati strateški, decenijama unaprijed. Na sreću, te 1974, vrijeme i ljudi su postigli potreban i plodonosan sklad iz kog je rođen Univerzitet“, kazao je rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, otvarajući događaj koji je okupio brojne zvanice – državne zvaničnike, predstavnike akademske zajednice, diplomate, studente, i druge goste.

„U izuzetnoj, prometejskog viziji, znali su utemeljivači da će Univerzitet Crne Gore biti ta vatra oko koje će se okupljati najvredniji koje ova zemlja ima. I nema sumnje, nadali su se da će se njegovi dragocjeni plodovi vratiti opet ovoj zemlji i njenim ljudima“, istakao je rektor Božović.

On je kazao da je Univerzitet, od godine osnivanja, bio polje izazovne borbe za Crnu Goru znanja, gdje se i danas, u njegovim amfitetatrima, laboratorijama, bibliotekama, vode iscrpljujuće bitke za zemlju Slobode u kojoj će vladati sile pismenosti, nauke i umjetnosti. „Za Univerzitet koji će cijelom društvu, odnosno svakom njegovom čovjeku darovati Zrno nove vrijednosti“.

„Naša stvarna veličina daleko nadmašuje statistike kojima se suvo parno opisujemo“ naglasio je rektor Božović, ohrabrujući studente da budu odgovorni prema darovima koje imaju i hrabro kroče naprijed. Sama proslava pod sloganom FuturUM, poručio je on, „praznik je naše budućnosti posvećen prije svega studentima Univerziteta Crne Gore.

Obilježavajući ovaj veliki jubilej visokog obrazovanja, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović naglasio je njegov značaj značaj za ozdravljenje i dalji razvoj našeg društva.

„U vremenu demokratskog sazrijevanja i tehnoloških promjena, obrazovanje ostaje sinonim jednakih šansi za sve. Zato imamo obavezu da čuvamo njegov kvalitet i borimo se protiv lažnih diploma u najvitalnijim sferama našeg društva kao što su prosvjeta i zdravstvo, ali i svim drugim“, kazao je predsjednik.

„Nedopustivo je“, dodao je on, „da se na najodgovornijim mjestima u sistemu nalaze pojedinci sa „sumnjivim diplomama“, dok hiljade visokoškolaca čeka posao na birou ili odlazi iz zemlje. Vjerujem da nije vrijeme za održavanje statusa quo, već da je na našoj generaciji odgovornost za ispravljanje višedecenijskih grešaka“, Predsjednik Milatović je pozdravio inicijalne pozitivne pomake koji su napravljeni, te pozvao donosioce odluka da budu još odlučniji i istrajniji u ovoj borbi.

Akademik i profesor Univerziteta prof. dr Predrag Miranović je istakao da je Univerzitet postigao cilj, promijenio je Crnu Goru.

„Nije doprinio samo ekonomskom razvoju, bitno je doprinio i emancipaciji i afirmaciji ovog društva, doprinio je samosvijesti o tome šta možemo i koliko možemo kao društvo da postignemo. Ono što je ključno je da je Univerzitet promijenio i društvenu paradigmu da se država brani samo na bojnom polju. Ona se prije svega brani znanjem, jer da nije bilo državnog univerziteta ne bi bilo ove i ovakve Crne Gore“.

„Mi, studenti, centralno smo mjesto svakog univerziteta“, ocijenio je predsjednik Studentskog parlamenta UCG Andrej Vukčević.

„Zato nas treba afirmisati i dati nam mogućnost da njegujemo i razvijamo kritičko mišljenje i prostor da se izrazimo, a najbolje među nama, neophodno je podržati, stimulisati i ohrabriti da aktivno učestvuju u svim procesima od značaja za razvoj zajednice. Gradićemo bolji Univerzitet Crne Gore u partnerskom odnosu, i bićemo podrška i konstruktivan kritičar u svrhu opšteg boljitka univerziteta i cjelokupnog društva“.

Video porukom, prisutnima se obratio i predsjednik Univerziteta Azurna obala iz Nice, Žanik Brisvalter (Jeanick Brisswalter), predstavnik jednog od univerziteta koji je danas, zajedno sa Univerzitetom Crne Gore, dio Evropskog univerziteta Ulysseus. On je podsjetio na saradnju koja traje više od 20 godina, a učvrstila se kroz osnivanje Balkanskog instituta za nauku i inovacije. Dinamika te saradnje na brojne teme, a pogotovo na temu sajber bezbjednosti, od uticaja na cijelom Balkanu, dovela je i do članstva u Ulysseus-u. „Uvjeren sam da će ovih 50 godina biti samo početak velike zajedničke avanture“, zaključio je on.

Na svečanosti, koja je započela prijemom zvanica uz prigodnu muzičku atmosferu, organizovana je i  digitalna izložba fotografija iz jubilarne monografije o Univerzitetu. Prisutni su imali priliku i da pogledaju dokumentarni film o Univerzitetu Crne Gore, koji potpisuje prof, dr Nikola Vukčević, a zatim slušaju i himne Crne Gore i „Gaudeamus Igitur“, u izvođenju Simfonijskog orkestra i hora Muzičke akademije UCG, uz vokalne soliste.

 

(ucg.ac.me)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.