UNICEF pozvao talibane da djevojčicama dopuste školovanje

0

Obilježavajući hiljadu dana otkako je djevojčicama u Avganistanu zabranjeno školovanje, UN-ova agencija za djecu UNICEF pozvala je talibane da dopuste djevojčicama da se vrate u škole.

“Za 1,5 miliona djevojčica, sistematsko isključivanje nije samo očigledno kršenje prava na školovanje, nego rezultira smanjenim šansama i narušava im mentalno zdravlje”, saopštila je Ketrin Rasel, direktorica UNICEF-a.

Polovina stanovništva neobrazovana

Rasel je apelovala na talibane da djevojčicama dopusti povratak u škole, ističući da nijedna zemlja ne može napredovati ako je polovina stanovništva neobrazovana, prenosi Hina, pozivajući se na navode njemačke agencije dpa.

“Pozivam i međunarodnu zajednicu da podrži te djevojčice koje nas trebaju više nego ikad”, rekla je.

Od povratka na vlast u augustu 2021. godine, talibani su zabranili djevojčicama da nastave obrazovanje nakon završene osnovne škole. Ipak, u nekim djelovima zemlje pohađaju vjerske škole te škole za babice i medicinske sestre.

Školska godina u Avganistanu počela je sredinom marta, ali bez djevojčica kojima su talibani zabranili da pohađaju nastavu nakon šestog razreda, što je čini jedinom zemljom s ograničenjima u obrazovanju žena, prenijela je Anadolija.

Talibanska vlada nije međunarodno priznata.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.