Ukrajinu od bankrota dijeli mjesec dana?

0

Ukrajinski BDP je za četvrtinu niži nego što je bio pre početka sukoba u Ukrajini. Nedavni napadi na infrastrukturu umanjili su prognoze rasta i Ukrajina ima mjesec dana da izbjegne neizvršenje obaveza, piše „Ekonomist“.

Prema pisanju lista, malo je vjerovatno da se postigne novi dogovor sa povjeriocima za otplatu duga prije 1. avgusta, kada ističe aktuelni sporazum.

„Ukoliko Ukrajina ne bi platila, to bi dugoročno moglo predstavljati katastrofu za oporavak zemlje“, navodi se u tekstu.

Kijev je u junu predložio kreditorima da smanje trenutnu vrijednost ukrajinskih dugova za 60 odsto, a kreditori su ponudili 22 odsto. Ali čak i sa tim predlogom, Ukrajina bi uspjela „jedva da sastavi kraj s krajem“.

Do kraja godine, odnos duga prema BDP-u će se približiti cifri od 94 odsto.

U nedostatku dogovora, Ukrajina ima dvije opcije: da ponovo pregovara o produženju zamrzavanja otplate duga ili da proglasi neizvršenje obaveza.

Takođe, vlasnici obveznica ne vjeruju da će im oporavak Ukrajine dugoročno donijeti profit i omogućiti im da otplate dugove ako ih sada otpišu, navodi „Ekonomist“.

Međunarodni monetarni fond (MMF) je pogoršao prognozu ekonomskog rasta Ukrajine u 2024.

(RT)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.