Mladen Mikijelj

Ukrajinski ministar spoljnih poslova: Rusija efikasnija u svojim vojnim naporima od Zapada

0

Savjeznici Kijeva, za razliku od Rusije, „zaostaju u planu” vojne proizvodnje za potrebe ratnih operacija u Ukrajini, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu za Forin Polisi.

– Neki od njih ulažu mnogo napora. Ali kada vidim šta je Rusija postigla u unapređenju svoje vojno-industrijske baze i šta je postigao cio Zapad, moramo se suočiti sa istinom i priznati da je Rusija efikasnija u svojim vojnim naporima – rekao je ministar.

Kuleba smatra da se time postavlja „fundamentalno pitanje“ da li zapadne države mogu biti dovoljno efikasne, ne samo u kontekstu sukoba Moskve i Kijeva, već i „u drugim ratovima i krizama istih razmjera“.

Prema riječima ministra spoljnih poslova, odobrenje američkog zakona o pružanju vojne pomoći Ukrajini u iznosu od 61 milijardu dolara, zašta su bili potrebni mjeseci, „definitivno je podiglo moral ukrajinskih vojnika i naroda“, ali između najave isporuka i trenutka kada oružje stigne u zemlju, postoji „vremenski period“ u kojem se „mogu desiti loše stvari“. Sada, rekao je Kuleba, ukrajinski vojnici „gladuju“ zbog deficita artiljerijskih granata, a njihovi položaji se uništavaju.

Kijevu su prije svega potrebne artiljerijske granate, kao i sistemi protivvazdušne i protivraketne odbrane da bi zaštitio svoju energetsku infrastrukturu, rekao je Kuleba. Po njegovim riječima, više od polovine celokupnog energetskog sistema zemlje je oštećeno, ali Ukrajina se „drži jer je mnogo naučila“.

U martu i aprilu rusko Ministarstvo odbrane je više puta izvještavalo o intenzivnim i grupnim napadima na energetski sektor Ukrajine.

Ukrajinske vlasti su saopštile da je nanijeta šteta velikim energetskim objektima.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.