Mladen Mikijelj

Ukrajinska vojska želi da sruši Krimski most prije sredine ljeta

0

Ukrajinski zvaničnici tvrde da će ukrajinska vojska pokušati da prije sredine jula uništi Krimski most, piše britanski list „San“, dodajući da stručnjaci predviđaju da bi za tu operaciju Ukrajina mogla da upotrebi od 20 do 40 projektila „storm šedou“, kako bi uništila noseće stubove.

„Za Putina, Kerčki most dug 12 milja, koji je on po izgradnji nazvao čudom, predstavlja vidljiv simbol njegovog lažnog trijumfa zbog vraćanja Krima njegovoj domovini. Za Ukrajinu, to je meta broj jedan – groteskni prikaz 10 godina ruske okupacije“, tvrdi britanski list.

Uništavanje mosta, nadaju se, bio bi veliki korak ka pobedi u ratu u Crnom moru, presecijanjem glavnog ruskog vojnog puta za snabdijevanje, što bi, prognoziraju, „ugušilo Putinovu ratnu mašineriju“.

Viši saradnik na „Hadson institutu“ i ​​direktor Centra za odbrambene koncepte i tehnologiju Brajan Klark, vjeruje da je sasvim moguće da bi Ukrajina to mogla da uradi – ali joj je potrebno pravo oružje.

„Najaktivnije branjeni most na svijetu mogao bi da bude srušen višestrukim vazdušnim i morskim napadom u stilu velikog praska“, kaže on za „San“ i predviđa da će „storm šedou“ biti korišćen za udare po strukturi, dok bi eksplozivni čamci bez posade pokušali da u vazduh dignu bazu mosta.

„Ukrajinska špijunska agencija, SBU, već je u prošlosti organizovala dva smjela napada. Oba puta most je popravljan. Sada, Ukrajina planira žestok treći napad – onaj koji bi ga srušio zauvijek“, navodi britanski medij, dodajući da je Kijevska vojno-obavještajna agencija (HUR) prošle sedmice objavila da će ga uništiti „u prvoj polovini 2024. godine“.

Zvaničnik HUR-a rekao je da Ukrajina već ima „većinu sredstava da ostvari ovaj cilj“ i da je to dio plana predsjednika Vladimira Zelenskog da okonča prisustvo ruske mornarice u Crnom moru.

Kremlj je više puta naglašavao da terorističke metode kijevskog režima, koji napada civilne mete, dodatno uveravaju u potrebu da se ciljevi ruske Specijalne operacije u potpunosti sprovedu.

Kijevske vlasti su u noći 17. jula 2023. napale Krimski most sa dva površinska drona. Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak po članu „Teroristički akt“.

U eksploziji je oštećen kolovozni dio mosta, povređena je devojčica, a poginuli su njeni roditelji. Most je u potpunosti obnovljen i 14. oktobra je otvoren saobraćaj na sve četiri trake. SBU je u poruci na svom Telegram kanalu zapravo priznala odgovornost za teroristički napad na Krimski most.

 

(rt.rs)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.