Ukrajinska vojska se pohvalila: Prvi put smo oborili ruski strateški bombarder Tu-22M3

0

Ukrajina je objavila kako je danas  (19. aprila) prvi put oborila ruski strateški bombarder Tu-22M3, uništivši ratni avion koji je mogao nositi projektile dugog dometa korištene za napade na ukrajinske gradove.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da se strateški bombarder srušio u južnoj ruskoj regiji Stavropol, stotinama kilometara od teritorije pod kontrolom Ukrajine, dok se vraćao u bazu nakon izvršenja borbene misije. Rečeno je kako se čini da je nesreću uzrokovao tehnički kvar.

Nakon ruskog saopštenja, komandant ukrajinskih vazdušnih snaga Mikola Oleščuk je rekao kako je ukrajinska vojska “uništila” ratni avion.

Tupoljev Tu-22M3 (REUTERS/Maxim Shemetov)

“Prvi put, protivvazdušne raketne jedinicevazdušnih snaga, u saradnji sa Odbrambenom obavještajnom službom Ukrajine, uništile su strateški bombarder dugog dometa Tu-22M3, nosač krstarećih projektila Kh-22 koje koriste ruski teroristi za napade mirnim ukrajinskim gradovima”, rekao je Oleščuk.

Poginuo pilot

Ukrajinska vojna obavještajna agencija objavila je kako je ratni avion učestvovao u dalekometnom napadu na Ukrajinu. Rusija je ranije u petak izvela veliki raketni napad na centralnu regiju Dnjepropetrovsk gdje su ubijene i ranjene desetine osoba.

Nepotvrđeni snimak na društvenim mrežama prikazuje ratni avion sa zapaljenim repom kako se spiralno kreće prema tlu.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da bombarder više nije nosio bombe.

Ruski regionalni guverner Vladimir Vladimirov rekao je da su se piloti katapultirali, ali je jedan od njih poginuo, dok je za četvrtog u toku operacija spašavanja.

 

(Al Jazeera, Reuters)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.