Ukrajinska vojska oborila 40 od 45 dronova lansiranih u poslednjem ruskom napadu

0

Ruska vojska pokrenula je još jedan talas napada dronovima na mete širom Ukrajine, uključujući prijestonicu, saopštili su rano ujutros ukrajinska vojska i zvaničnici.

Poslednji napadi uslijedili su nakon smrtonosnog udara dronom dan ranije na Harkiv, drugi po veličini ukrajinski grad na istoku zemlje i blizu granice sa Rusijom, preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Rusija izvodi nove napade dok se Kijev suočava s potencijalnim prekidom u vojnom snabdijevanju iz SAD pošto republikanski poslanici blokiraju paket pomoći vredan 61 milijardu dolara zbog zahteva za dubokim promjenama u politici oko zaštite granice SAD.

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštilo je na Telegramu da su njeni sistemi protivvazdušne odbrane preko noći uništili 40 od 45 bespilotnih letelica Šahed koje je lansirala Rusija, od kojih su mnoge navodno ciljale lučku infrastrukturu na jugu zemlje.

„Vazdušna uzbuna u prijestonici trajala je skoro dva sata“, rekao je na Telegramu šef vojne uprave Kijeva Sergej Popko.

Popko je rekao da su svi dronovi iznad Kijeva uništeni. Prema prvim izveštajima, u Kijevu ili okolini nije bilo žrtava ili materijalne štete.

Sistemi protivvazdušne odbrane uništili su 26 ruskih dronova Šahed iznad nekoliko južnih regiona, saopštila je južna vojna komanda Ukrajine na Telegramu, dodajući da je region Mikolajev u blizini Crnog mora pretrpeo neke od najtežih napada.

Najmanje jedan civil povrijeđen je u napadu na jugu Ukrajine, saopštila je vojska.

Stambene zgrade i gasovod u Mikolajevu su oštećeni u padu komada oborenog drona i eksplozije koja je uslijedila, saopštila je vojna komanda.

Četiri drona oborena su iznad crnomorske luke Odesa, saopštila je vojska.

Dan ranije, najmanje osam ljudi je poginulo, a nekoliko je ranjeno u ruskim napadima u kojima je takođe oštećena lučka infrastruktura kritična za izvoz prehrambenih proizvoda, saopštili su vojni i regionalni zvaničnici.

U napadu dronom na skladište goriva u gradu Harkivu na istoku zemlje poginulo je sedam ljudi, uključujući troje djece, a još troje je ranjeno, rekao je regionalni guverner Oleh Sinjehubov.

 

(RSE)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.