Ukrajinci sve siromašniji: Ukupan broj siromašnih dostigao 29 odsto stanovništva

0

Vašington – Broj Ukrajinaca koji žive u siromaštvu porastao je za 1,8 miliona od 2020. godine, čime je ukupan broj siromašnih dostigao oko 29 odsto stanovništva, navodi u izveštaju Svjetska banka.
Regionalni direktor Svjetske banke za istočnu Evropu Arup Banerdži smatra da bi situacija bila mnogo gora da Ukrajina nije dobila značajnu inostranu budžetsku podršku za isplatu penzija i plata za nastavnike, ljekare i druge, prenio je Rojters.
„Da međunarodni partneri, posebno Amerika, nisu gomilali resurse posebno prilagođene ovim socijalnim rashodima, onda bi bilo još tri miliona siromašnih ljudi”, rekao je on u intervjuu za britansku agenciju. Izvještaj Svjetske banke, zasnovan na mjesečnim telefonskim anketama do 2.000 domaćinstava, procjenjuje da je oko devet miliona Ukrajinaca živjelo u siromaštvu prošle godine.
Ukupna populacija zemlje sada se procjenjuje na oko 32 miliona. U izvještaju se navodi da je povećanje siromaštva uzrokovano smanjenjem zaposlenosti, pri čemu je više od petine odraslih koji su radili prije rata izgubilo posao.
Napominje da skoro jedna četvrtina anketiranih Ukrajinaca nije imala dovoljno novca da kupi hranu u nekom trenutku u junu 2023. godine, iako su oporavak ekonomskog rasta i usporavanje inflacije pomogli da se poboljša sigurnost kada je reč o nabavci hrane u drugoj polovini godine, prenosi Tanjug.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.