Mladen Mikijelj

Ukrajina koncentrisala više od sto hiljada vojnika na granici sa Bjelorusijom

0
Ukrajina je na granici sa Belorusijom koncentrisala udarnu grupu koja broji od 112.000 do 114.000 ljudi, saopštio je ministar odbrane Bjelorusije Viktor Hrenjin.
„Od toga je nešto više ili manje od 17.000 uključeno u direktnu zaštitu ukrajinsko-bjeloruske granice“, rekao je Hrenjin za televiziju „Rusija 24“.
Međutim, kako je dodao, takva situacija ne zahtjeva koncentrisanje dodatnih vojnih snaga Bjelorusije na granici sa Ukrajinom.
Hrenjin je takođe saopštio da pod maskom vojnih vežbi NATO kod beloruskih granica mogu biti formirane udarne grupe.
„Primjećujemo aktivno kretanje. Glavnokomandujućim je postavljen zadatak – da se ne uspavaju. Pod maskom vojnih vježbi mogu se formirati udarne grupe. Naš glavni zadatak je da vidimo da li se te grupe formiraju ili ne. U okviru vežbi koje su najavili, u toku je faza formiranja grupa. Pažljivo pratimo na koje poligone dolaze, njihov broj i tako dalje. Ako to zaista počne da se pretvara u stvaranje moćnijih grupa ili nešto drugo, naravno, sa naše strane će uslediti odgovor“, istakao je Hrenjin, precizirajući da će odgovor biti „maksimalno adekvatan“.
Hrenjin je takođe kazao da zapadna Evropa, na čelu sa SAD, sprovodi niz mera za pripremu za vojna dejstva.
„Mi shvatamo protiv koga će te vojne akcije biti usmerene“, istakao je on.
Kako je dodao, pored akcija kopnenih snaga, belježe se i pokušaji vazdušnog izviđanja teritorije Bjelorusije.
Takođe je podsetio da je od avgusta prošle godine vazdušna granica zemlje narušena šest puta, te da je beloruska vojska na sve reagovala.
„Kada je potrebno, podignemo borbenu avijaciju, podiže se stepen pripravnosti PVO i raketnih snaga. Ako oni potpuno izgube kočnice mi, naravno, nećemo oklijevati, obaraćemo ih“, poručio je Hrenjin.
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.