Ukrajina ipak pozvala Kinu na mirovni samit u Švajcarskoj

0

Prvi zamjenik ukrajinskog ministra vanjskih poslova Andrija Sibih pozvao je Peking da ipak pošalje delegaciju na planirani mirovni samit o Ukrajini zakazan za 15. i 16. juni u Švajcarskoj.

Ukrajinski diplomata, koji boravi u posjeti Kini, nada se da je još moguće ubijediti Kinu da prisustvuje ovom samitu.

Rusija nije pozvana da učestvuje na ovom sastanku, a zvanični Peking je ranije saopštio da će se držati po strani, uz obrazloženje da je prisustvo obje zaraćene strane preduslov za bilo kakvu suštinsku mirovnu konferenciju.

“Ukrajinska strana je izrazila nadu da bi učešće Kine na događaju moglo biti dobra prilika da se da praktičan doprinos postizanju pravednog i trajnog mira u Ukrajini”, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova nakon sastanka u Pekingu između Sibihe i zamjenika ministra vanjskih poslova Kine Sun Veidong, prenio je Tanjug, pozivajući se na Rojters.

Poziv prihvatilo više od sto zemalja

Ukrajina je saopštila da je više od sto zemalja prihvatilo njen poziv na samit na kojem će se razgovarati o odredbama mirovnog plana koji je iznio predsjednik Volodimir Zelenski u pokušaju da okonča “rusku invaziju koja traje već treću godinu”.

Moskva je ocijenila ideju mirovnog samita bez njenog učešća kao besmislenu, a Ukrajina je optužila Rusiju da time pokušava omesti konferenciju.

Samo nekoliko dana prije nego što je Moskva pokrenula napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, Kina je proglasila partnerstvo “bez granica” s Rusijom, ali je u tom sukobu zauzela neutralan stav.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.