Ujedinjene nacije stavljaju Izrael na ‘crnu listu’

0

Ujedinjene nacije dodaju Izrael na svoju takozvanu “crnu listu” zemalja koje su počinile zlostavljanje djece u oružanim sukobima, potvrdio je izraelski diplomata, dok je na hiljade palestinske djece ubijeno u nastavku napada izraelske vojske na Pojas Gaze.

Palestinsko dijete čeka na liječenje u bolnici Al-Aqsa u Deir el-Balahu u centralnom pojasu Gaze 30. maja [Bashar Taleb/AFP]
U objavi na društvenim mrežama, izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan rekao je da je primio zvanično obavještenje o odluci generalnog sekretara UN-a Antonija Gutereša.

“Ovo je jednostavno nečuveno i pogrešno”, rekao je Erdan.

“Reagovao sam na sramnu odluku i rekao da je naša vojska najmoralnija na svijetu. Jedini koji je na crnoj listi je generalni sekretar koji podstiče terorizam i motivisan je mržnjom prema Izraelu.”

Guterešov portpaol Stefan Dužarik je rekao da bi “izvještaj trebao biti predstavljen Savjetu bezbjednosti UN-a 14. juna, a zatim i zvanično objavljen nekoliko dana kasnije”.

Palestinske vlasti pozdravljaju odluku

Godišnji izvještaj o djeci u oružanom sukobu sastavlja „spisak strana koje sudjeluju u kršenju prava djece“, uključujući ubijanje i sakaćenje, seksualno nasilje i napade na škole i bolnice.

Crna lista ima za cilj prozvati strane koje zlostavljaju djecu, ali druge zemlje to mogu iskoristiti da ograniče prodaju oružja prestupnicima.

Visoki palestinski zvaničnik Riad Malki pozdravio je odluku UN-a, ali je rekao da je taj potez zakasnio.

“Sada, suočen s katastrofom u Gazi koju svijet vidi golim očima […] generalni sekretar UN-a više nema izgovora da Izrael ne stavi na crnu listu”, rekao je Malki u saopćenju.

Grupe za ljudska prava neprekidno osuđuju posljedice izraelskog bombardovanja i opsade Gaze, uzrokući smrt hiljada djece.

Više od 36.700 Palestinaca ubijeno je u izraelskim napadima od početka oktobra prošle godine, uključujući 15.571 dijete, navodi kancelarija za odnose sa javnošću vlade Gaze.

Eksperti UN-a takođe su rekli da su izraelska ograničenja u isporuci hrane, vode i lijekova uzrokovala ogromnu humanitarnu krizu, uključujući i glad.

Ranije ove sedmice, UN-ova agencija za prava djeteta UNICEF saopštila je da devet od 10 palestinske djece u Gazi živi u “ozbiljnom siromaštvu”.

Poređenja radi, 2020. godine samo je 13 posto djece u Pojasu Gaze živjelo u teškom siromaštvu, saopštio je UNICEF.

Svjetska zdravstvena organizacija je također prošle sedmice rekla da četvoro od petero palestinske djece u Gazi “nije jelo cijeli dan barem jednom u tri dana”.

 

(Al Jazeera)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.