„U se i u svoje kljuse“: Evropski lideri doživjeli krah na izborima za evroparlamentarce, poruka crnogorskoj vrhušci da se okrenemo sebi!

0

Izbori za Evropski Parlament završeni su juče a iznenađenja nije manjkalo. Gotovo svi čuveni evropski lideri doživjeli su krah na izborima, predsjednik Francuske je nakon debakla raspisao parlamentarne izbore a i njemački kancelar Olaf Šolc je doživio značajan pad podrške.

Igrom slučaja, svi oni su predstavljeni kao glavni partneri Crne Gore, i predstavljaju demokratske zemlje Evrope ka kojima Crna Gora teži. Ovo je dakle samo pokazatelj da Crna Gora treba da počne da gleda svoje unutrašnje interese umjesto da bude država koja će konstantno služiti tim i takvim liderima, čija je politička budućnost upitna.

Imavši u vidu navedeni krah, jasno je da lideri u Crnoj Gori treba da se okanu konstantnog zatrpavanja medijskog prostora evropejstvom, i iako Crna Gora kao država teži Evropskoj Uniji, ipak treba državnički da se predstavi po pojedinim pitanjima i da napravi raskorak u dosadašnjem političkom djelovanju.

Podsjećamo, izbori za Evropski parlament izazvali su itekakve turbulencije, Evropska narodna partija (EPP) desnog centra osvojila je najviše 189 mandata i zajedno sa Progresivnom alijanskom socijalista i demokrata ostaje najveća grupacija u EP. Ono što je krajnje interesantno desničarske i krajnje desničarske partije su povećale broj mandata u Evropskom parlamentu.

Najveće gubitke pretrpele su grupacije Obnovimo Evropu, kojoj pripada i partija Preporod francuskog predsjednika Emanuela Makrona, kao i grupacija Zeleni-Evropski slobodarski savez.

Preliminarni rezultati ukazuju da su desničarske i krajnje desničarske stranke povećale broj mandata na izborima, pa će tako Identitet i demokratija, koji okuplja stranke krajnje desnice poput „Nacionalnog okupljanja“ Marin Le Pen, imati 58 poslanika, dok je ranije imala 49, a Evropski konzervativci i reformisti, kojima pripadaju i „Braća Italije“ italijanske premijerke Đorđe Meloni, imaće 72 poslanika, dok su ranije imali 69.

Ljevica će u novom sazivu imati 35 poslanika, partije koje se ne dovode u vezu ni sa jednom političkom grupacijom 45, a ostali 50 poslanika.

Volodin: Krah politike Makrona i Šolca

Francuski predsjednik Emanuel Makron i njemački kancelar Olaf Šolc se svim silama drže vlasti, ispravno bi bilo da podnesu ostavke i prestanu da se rugaju građanima svojih država, smatra predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin, komentarišući rezultate izbora za Evropski parlament (EP).

Makron i Šolc se drže vlasti poslednjim snagama. Ispravno bi bilo da podnesu ostavke i prestanu da se rugaju građanima svojih država – napisao je Volodin na Telegram kanalu.

Prema njegovim riječima, rezultati izbora u Francuskoj i Njemačkoj su bili predvidljivi: „ekonomija stagnira, migraciona kriza, zemlje su, suprotno svojim nacionalnim interesima, uvučene u rat u Ukrajini.

FOTO: Volodin

 

Volodin je dodao da su Makron i Šolc koji su „sramota za Evropu“ doživjeli krah na izborima za Evropsku uniju.

– Na birališta je izašlo 52,5 odsto birača – najveća izlaznost na evropskim izborima od 1994. godine. „Nacionalno okupljanje“ Marin le Pen dobilo je skoro 32 odsto glasova. Makronova partija „Renesansa“ dobila je dva puta manje (15,2 odsto). Ovo je krah Makronove politike, koju je priznao raspuštanjem Narodne skupštine i raspisivanjem vanrednih parlamentarnih izbora – naveo je on.

Predsjednik Državne dume je istakao da su za Šolcovu stranku rezultati ovih izbora najgori u istoriji.

Po pisanju svjetskih medija, aktuelna predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ostaje na čelu te institucije. Ona je saopštila da će EPP izgraditi bastion protiv ekstrema i sa ljevice i desnice.

„Nijedna većina ne može da se formira bez EPP i zajedno ćemo izgraditi bastion protiv ekstrema sa ljevice i desnice“, rekla je Fon der Lajen.

Pada vlada i u Sloveniji?

Lider SDS-a Janez Janša predložio je da nacionalni parlament bude raspušten, rekavši da je rezultat „poruka slovenačkih glasača aktuelnoj vladajućoj koaliciji da postupi slično kao što je to uradio francuski predsjednik Emanuel Makron“.

Opoziciona Demokratska stranka (SDS) pobijedila je na izborima za EU ​​u Sloveniji i dobiće četiri od devet mjesta te zemlje u Evropskom parlamentu.

Vladajući pokret Sloboda dobio je na jučerašnjim izborima dva, a po jedno mjesto pripalo je zelenoj stranci Vesna, Socijaldemokratama (SD) i Hrišćanskoj-demokratskoj Novoj Sloveniji (NSi).

SDS je, nakon prebrojanih skoro svih glasova, dobio 30,8 odsto, što je više od četiri odsto u odnosu na prije pet godina, prenosi STA.

Pokret Sloboda, koji je prvi put učestvovao na izborima za EP, osvojio je 22,1 odsto glasova.

Podsjećamo, prva posljedica rezultata osjetila se u Francuskoj gdje je predsjednik Emanuel Makron nakon preliminarnih rezultata izbora za Evropski parlament raspustio nacionalnu skupštinu i najavio vanredne izbore za 30. jun i 7. jul.

Ističe da ne može da se pravi da se ništa ne dešava i navodi da je na evropskim izborima naučena glavna lekcija.

Orban: Stom migracijama, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da su Mađari na izborima za Evropski parlament (EP) pokazali da će kazniti one koji „u Briselu rade protiv svoje domovine“ i da su „poslali jasnu poruku da žele mir“.

Orban je, na skupu svoje stranke Fides i njenih koalicionih partnera Demohrišćanske narodne stranke (KDNP), na kojem su praćeni rezultati juče održanih lokalnih izbora u Mađarskoj i izbora za EP, rekao da su pobedili i na jednim i na drugim izborima, prenosi MTI.

Viktor Orban (Foto: Alex Halada/AFP)

„Da sumiramo rezultate izbora za EP, možemo da pošaljemo telegram Briselu u kojem piše stop migracijama, stop rodu, stop ratu, stop Sorošu, stop Briselu“, rekao je Orban.
Dodao je da su ovi izbori su ojačali mirovnu politiku mađarske vlade i istakao da će „duplirati svoje napore da drži Mađarsku izvan rata“.

Orban je naveo da je izlaznost na izborima bila 57 odsto, dodajući da je „demokratija živa i zdrava“.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.