U Sabornom Hramu proslavljen imendan Blaženpočivšeg Mitropolita Amfilohija

0

U kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, uoči 6. decembra 2023. godine, svenoćnim bdenijem i, u nastavku, služenjem Svete Liturgije proslavljen je praznik Svetog Amfilohija Ikonijskog, imendana Blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

Svetom službom Božijom načalstvovao je arhimandrit Sergije (Rekić), iguman manastira Ostrog, uz sasluženje sveštenstva i molitveno učešće velikog broja monaštva i vjernog naroda.

Nakon pročitanog začala iz Svetog jevanđelja, sabranima se obratio načalstvujući arhimandrit Sergije koji je, između ostalog, i podsjetio na životopis Svetog Amfilohija Ikonijskog, po kome je svoje monaško ime dobio i blaženopočivši Mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim riječima, a u svijetlu imendana svetopočivšeg Mitropolita Amfilohija, iguman ostroški je istakao da je blaženopočivši Mitropolit posijao najdublje sjeme žive i tvrde Božije vjere koje je rodilo hiljadustruko u našem narodu:

,,Evo, danas je ujedno i imendan blaženopočivšeg našeg Mitropolita Amfilohija, koji, hvala Bogu što svi znate, je posijao najdublje sjeme žive i tvrde Božije vjere koje je rodilo hiljadustruko, monaštvom, sveštenstvom, vjernim narodom Božijim, revnosnim u vjeri”, istakao je otac Sergije.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.