Mladen Mikijelj

U Hrvatskoj hapšenja zbog korupcije na zahtjev evropskog tužioca!

0

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra kulture Davor Trupković, te bivši dekan i profesor na Geodetskom fakultetu u Zagrebu Almin Đapo i Boško Pribičević uhapšeni su 2. maja zbog korupcije na zahtjev Kancelarije evropskog javnog tužioca.

Oni se sumnjiče da su primili mito od 39.000 eura u vezi sa procjenom štete na objektima kulture usljed zemljotresa koji je 22. marta 2020. godine pogodio područje Zagreba, te Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Trupković se sumnjiči da je, kao šef tima za pregled i identifikaciju oštećenih zgrada, od Geodetskog fakulteta primio mito od 39.000 eura i pametni sat “epl voč” kako bi angažovao ovu visokoobrazovnu instituciju na poslovima popisa i procjene štete na nepokretnim kulturnim dobrima, što je uključivalo i trodimenzionalno dokumentovanje oštećenja.

On je kao funkcioner u Ministarstvu kulture i medija znao da Geodetski fakultet nema dovoljno osposobljenog kadra ni opreme za obavljanje takvih poslova i da bi za to morao da angažuje jedno trgovačko društvo, prenose hrvatski mediji. Dokazi pokazuju da su to trgovačko društvo kontrolisali dekan Geodetskog fakulteta i profesor, koji su bili stvarni korisnici ovoga aranžmana.

Ministarstvo kulture i medija Hrvatske isplatilo je Geodetskom fakultetu više od 2,5 miliona eura, a iznos od oko 800.000 eura knjižen je na teret Fonda solidarnosti EU.

Zbog nesprovođenja odgovarajućeg postupka javne nabavke, taj iznos je potom preknjižen na teret budžeta Hrvatske.

Smatra se da je preplaćivanjem radova zbog prenaduvanih cijena nanesena šteta budžetu Hrvatske od preko milion eura, a zbog loše obavljenog posla i, u nekim slučajevima, nepostojanja trodimenzionalnih snimaka, te poslove su morale ponovno obavljati druge kompanije, što je dovelo do dodatnih troškova.

Protiv trojice uhapšenih Kancelarija evropskog javnog tužioca je donijela rješenje o proširenju i sprovođenju istrage.

Kancelarija evropskog javnog tužioca je nezavisni organ EU odgovoran za istrage, krivični progon i podizanje optužnica za krivična krivčna djela nanošenja štete finansijskim interesima EU.Kancelarija je organizovana na dva nivoa: centeralnu i nacionalnu. Centralna sa sjedištem u Luksemburgu sastoji se od glavnog evropskog tužioca i kolegija tužilaca. Glavnom evropskom tužiteljicom imenovana je Laura Codruţa Kövesi.

Vijeće EU u julu 2020. je imenovalo Tamaru Laptoš za evropsku javnu tužiteljku, predstavnicu Hrvatske. Ona će funkciju obavljati šest godina nakon čega se mandat može produžiti na dodatne tri godine.U 2022. godini Kancelarija evropskog tužioca je provela 1.117 istraga o šteti evropskom budžetu “teškoj” više od 14,1 milijardu eura. Podignuto je 87 optužnica.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.