Mladen Mikijelj

U Gazi se širi bolest zbog nedostatka čiste vode

0

Situacija na Bliskom Istoku sve napetija. Na meti izraelskih snaga izbjeglički kampovi u Gazi, gdje IDF vjeruje da se kriju Hamasovi operativci. Iran nastavlja da prijeti odgovorom na izraelski napad. Bajden saopštava da će braniti Izrael. Hezbolah raketirao na sjever Izraela. SAD nastavlja da obara rakete Huta u Crvenom moru.

Tenzije između Irana i Izraela rastu uslijed najavljene vojne akcije Teherana. Bijela kuća je istakla da je riječ o realnim prijetnjama. Predsjednik SAD Džo Bajden uputio je kratku poruku Iranu – „nemojte“.

Hezbolah je izveo raketni udar na sjeveru Izraela u kojem je gađao položaje IDF-a. Saopšteno je da nema povrijeđenih, a da je PVO „gvozdena kupola“ obarala projektile.

U napadu izraelskih doseljenika u gradu Al-Mugair ubijen je jedan palestinski mladić iz vatrenog oružja, a još 10 osoba je ranjeno. Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je od početka sukoba u Gazi ubijeno najmanje 33.634 Palestinca.

Tokom jučerašnjeg dana na meti IDF-a ponovo su bili izbjeglički kampovi – u Gazi Nuseirat, u Tubasu na Zapadnoj obali kamp Fara, javljaju palestinski mediji. Izraelske odbrambene snage (IDF), sa druge strane, saopštile su da je u blizini Nuseirata u toku operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih grupa.

Mogućnost da stanovnici Gaze pređu u Egipat iz pograničnog grada Rafe, učinili bi nemogućim rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, rekao je visoki komesar UN za izbjeglice Filipo Grandi.

Bolesti koje se prenose vodom šire se u Gazi zbog nedostatka čiste vode i porasta temperature, kaže humanitarni koordinator UN u Gazi, Džejmi Mek Goldrik.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.