U Briselu danas novi sastanak o upotrebi dinara na KiM

0

Glavni pregovarači *Kosova Besnik Bisljimi (Bislimi) i Srbije Petar Petković sastaće se danas u Briselu kako bi nastavili razgovore o pitanju srpskog dinara čija je upotreba od prošlog mjeseca zabranjena na Kosovu.

Sastanak, uz posredovanje posebnog predstavnika Evropske unije Miroslava Lajčaka, je nastavak prošlonedjeljnog, kada su se obije strane dogovorile da će da predlože rješenje za pitanje dinara.

Očekuje se da će na sastanku biti razmatrani predlozi svake strane.

Korištenje dinara za gotovinska plaćanja na *Kosovu je zabranjeno od 1. februara, kada je Centralna banka Kosova donijela uredbu kojom je evro određena kao jedina službena valuta u zemlji.

Ovo pitanje, osim što je razljutilo Srbiju, izazvalo je i nesuglasice između Vlade Kosova i međunarodne zajednice, budući da srpska zajednica na Kosovu godinama prima isplate u dinarima iz budžeta Srbije.

Zapadne diplomate su zatražili od *Kosova da obustavi uredbu kako bi pogođenim građanima dali vremena da se prilagode novoj praksi.

Premijer *Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u nedavnom intervjuu za Radio Slobodna Evropa rekao je da predlozi za dinar, koji su u suprotnosti sa uredbom Centralne banke *Kosova, neće biti prihvaćeni.

Portparol Evropske unije Peter Stano rekao je nakon prošlonedjeljnog da očekuje da će na sastanku 25. marta biti nastavljeni razgovori o pronalaženju rješenja za pitanje srpskog dinara.

Stano je rekao da je prošlonedjeljni sastanak „bio važan da se razjasne činjenice i razjasne neka pitanja“.

„Strane su se dogovorile da nastave razgovore o ovom pitanju u ponedjeljak, 25. marta, kako bi raspravili konkretne prijedloge i pronašli kratkoročno rješenje“, dodao je.

Ovo je bio prvi put da su zvaničnici takozvane Vlade Kosova učestovali u ovakvim razgovorima od stupanja na snagu uredbe Centralne banke Kosova.

 

(RSE)
Ostavite Komentar

Your email address will not be published.