Mladen Mikijelj

U Baru uvećane naknade za novorođenčad do 2.500 evra

0

Jednoglasnom odlukom poslanika Skupštine Crne Gore usvojena je odluka o uvećanju naknada za novorođenčad. Umjesto dosadašnjih 1000 eura, roditeljima će ubuduće biti isplaćivane naknade do 2500 evra.

Izmjene i dopune Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti usvojene su na jučerašnjem zasjedanju državnog parlamenta, a kako je Primorskom portalu potvrdio predlagač, poslanik Demokrata Momčilo Leković, zakon stupa na snagu danom donošenja.

Nacrt Izmjena i dopuna pomenutog Zakona od dana predlaganja pretrpio je određene izmjene, između ostalog, i u smislu datuma početka primjene istog. Prvobitni datum bio je 1.1.2024., ali je nakon višesedmičnih pregovora, isti promijenjen.

Novi Zakon previđa isplatu naknada za novorođenu djecu do 2500 evra i to 1000 evra za prvo, 1500 za drugo dijete, 2000 evra za treće, a 2500 evra za četvrto i svako naredno dijete. Parovima koji se u toku ove kalendarske godine ostvare kao roditelji biće isplaćen ove godine iznos od 1000 evra, a razlika do punog iznosa odobrene naknade u prvom kvartalu 2025. godine.

“Predloženim izmjenama Zakona uvodi se nova mjera iz oblasti socijalne i dječje zaštite čije bi se sprovođenje, prevashodno usljed retroaktivne primjene, odnosilo na sredstva tekućeg budžeta. Imajući u vidu postojeća finansijska ograničenja sa jedne strane i izraženu društvenu potrebu, odnosno razloge koji ukazuju na neophodnost povećanja naknade za novorođenu djecu, sa druge strane, predloženim amandmanom postiže se efekat da tekući budžet za 2024. godinu bude minimalno opterećen, dok će se predložena mjera u punom kapacitetu sprovoditi odnosno isplaćivati sa prihodne strane budžeta koji će biti planiran za sljedeću godinu“, naveo je Leković.

Podsjetimo, poslanički Klub Demokratske Crne Gore predao je u proceduru Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti, kojim se predlaže povećanje naknade za prvorođeno dijete sa 900 na 1000 eura ali i progresivni model, kojim bi se u zavisnosti od broja djece ta naknada uvećavala.

“Želimo stvoriti okruženje u kojem svako dijete ima jednake šanse za zdrav razvoj i pristup osnovnim potrebama. Porodica je osnovna ćelija društva, pa je razvoj zdravog društva neophodno razvijati odnosno unapređivati upravo ovim mjerama“, ukazao je tada Leković.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.