U Banjaluci svečano otvorena Kancelarija Ambasade Rusije u BiH

0

U Banjaluci je svečano otvorena Kancelarija Ambasade Ruske Federacije u BiH. Na svečanoj ceremoniji obratio se ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov, a ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je putem video-linka da ruske veze sa Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon.

Kancelariju su otvorili ambasador Kalabuhov i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Otvaranje Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci je poseban događaj i predstavlja istorijski dan, rekao je ruski ambasador u BiH Igor Kalabuhov.
„Istorija je na našoj strani. Danas je poseban istorijski dan, imamo priliku da prisustvujemo posebnom događaju za koji smo se dugo spremali i odavno ga čekali. Sjećam se vremena kad još nisam bio ambasador ovdje, bavio sam se drugim funkcijama u svojstvu savjetnika ambasadora, ali već tada sam se bavio pitanjima otvaranja ruskog diplomatskog predstavništva u Banjaluci. Radujem se ovom događaju i mislim da se svi prisutni raduju s nama“, rekao je Kalabuhov.

Kalabuhov je posebno zahvalio predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku na podršci i razumijevanju u rješavanju svih pitanja.

On je napomenuo da Republika Srpska i Rusija nastavljaju stratešku saradnju.
„Novu kancelariju smatramo veoma važnim elementom saradnje sa BiH, a posebno sa Srpskom sa kojom Rusija razvija i unapređuje odnos strateškog partnerstva. Tome je dokaz i nedavni sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Srpske Milorada Dodika na kojem su postignuti dogovori koji su osnovi našeg rada. Nadamo se dugom radu našeg predstavništva. Vrata ove Kancelarije su otvorena za sve građane Srpske“, poručio je Kalabuhov.

Najavljujući uključenje ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova putem video-linka Kalabuhov je izrazio nadu da ćemo imati mogućnost da ga vidimo lično ovdje u Banjaluci, posebno u kontekstu gradnje i otvaranja rusko-srpskog hrama.

Prisutnima se obratio i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Zajedno smo gradili i mi u Republici Srskoj ne krijući želju da ovdje dobijemo konzulat, i to se na kraju dogodilo. Mi to doživljavamo kao emociju, jer je u pitanju Ruska Federacija – rekao je Dodik.

Lavrov: Naše veze sa Republikom Srpskom doživljavaju veliki uspon

Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavaju veliki uspon. Kontakti na najvišem nivou postali su redovni, održava se intezivan politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou, istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Ruske Federacije.

„Drago mi je što mogu da vam poželim dobrodošlicu na ceremoniji otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci. Prije svega želio bih da čestitam mojim kolegama i našim prijateljima u Republici Srpskoj ovaj divan događaj. Išli smo ka ovom cilju nekoliko godina. Urađen je ogroman posao čiji su rezultati vidljivi danas. Trenutak je zaista istorijski. Nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko sjedište Ruske Federacije. Veoma nam je drago što se ovo događa u prijateljskoj Republici Srpskoj. Širenje diplomatskog kora u Banjaluci svjedoči o povećanju značaja i autoritetu Republike Srpske kao učesnika u međunarodnim procesima u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom“, naglasio je Lavrov.

(Sputnjik)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.