U američkim i britanskim napadima u Jemenu poginulo 14 ljudi

0

Televizija Al-Masira objavila je danas da je 14 ljudi ubijeno, a više od 30 ranjeno u američkim i britanskim napadima na jemensku pokrajinu Hodeidu.

Mediji su izvijestili da su napadi bili usmjereni na zgradu radija u Hodeidi i na luku Salif, prenosi Hina.

Američka i britanska vojska saopštile su da su juče pokrenule napade na ciljeve Huta u Jemenu da odvrate militantnu grupu od daljeg ometanja plovidbe u Crvenom moru.

Centralna komanda SAD-a je u saopštenju objavila da su američke i britanske snage pogodile 13 ciljeva u jemenskim područjima pod kontrolom Huta.

Napad na tri lokacije

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zajednička operacija bila usmjerena na tri lokacije u lučkom gradu Hodeidi na Crvenom moru, za koje je rečeno da su smještene bespilotne letjelice i oružje zemlja-vazduh.

“Kao i uvijek, pri planiranju napada posvećena je najveća pažnja kako bi se svaki rizik za civile ili nevojnu infrastrukturu sveo na najmanju moguću mjeru”, objavilo je britansko ministarstvo odbrane.

“Izvođenje napada u satima mraka takođe je trebalo još više ublažiti takve rizike”, dodali su.

Huti, koji kontroliraju glavni grad Jemena i najnaseljenija područja, od novembra napadaju međunarodne brodove u Crvenom moru u znak solidarnosti s Palestincima zbog izraelskog rata u Gazi, zbog čega ih SAD i Britanija napadaju od februara.

Vođa jemenskih Huta Malik al-Houti u februaru je rekao: “Izraelska, američka i britanska agenda nastoji okončati palestinsko pitanje.”

Dodao je da su operacije Huta u Crvenom moru “legitimne kako bi pomogle ljudima u Gazi i okončale nametnutu opsadu”.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.