Turski mediji: Niz nelogičnosti u padu helikoptera u kojem je poginuo Raisi, zašto je korišćen američki a ne ruski helikopter?

0

Turski list „Turkije“ analizirao je helikoptersku katastrofu u kojoj je poginuo iranski predsjednik Ibrahim Raisi i došao do zaključka da u toj situaciji postoji niz nelogičnosti. Jedno od pitanja je i zašto predsjednik nije putovao ruskim „Mi“, već američkim helikopterom starim 30 godina.

Iako su mediji u početku pisali da je Raisi tog kobnog dana leteo ruskim helikopterom Mi-171, kasnije se ipak utvrdilo da je reč o helikopteru „Bel 212“ američke proizvodnje. Iranske vlasti su saopštile da je preliminarni uzrok pada letjelice tehnički kvar i teški vremenski uslovi.

„Obično su za putovanja Raisija birani ruski modeli helikoptera, dok je za putovanje u Tabriz prednost data američkom helikopteru, proizvedenom prije 30 godina. Još jedan važan detalj: ranije su piloti bili iz redova Korpusa čuvara islamske revolucije, a ovog puta – iz redova vojske“, piše „Turkije“, pozivajući se na izvor iz iranskih bezbjednosnih organa.

Helikopter je takođe bio opremljen sa tri različita sistema za praćenje, uključujući standardni GPRS i transpondere, ali, uprkos tome, bilo je poteškoća sa utvrđivanjem lokacije helikoptera. Turske vlasti su saopštile da nisu zabilježili signale od helikoptera, pošto je sistem bio ili isključen ili uopšte nije postojao.

Iranski izvor takođe je rekao da je neposredno prije polijetanja bilo i izmjena vezano za putnike.

„U helikopteru № 2 trebalo je da putuju zajedno ministar spoljnih poslova Abdolahijan i gradonačelnik Tabriza Malik Rahmeti, ali u poslednji momenat sa njima je smješten i imam Tabriza Muhamed el Hašem“, piše „Turkije“.

Iranski predsjednik biće sahranjen 23. maja u njegovom rodnom gradu Mešhedu.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.