Turska služba pomogla Rusima da spriječe još jedan teroristički napad na tržni centar

0

Turska obavještajna služba upozorila je ruske kolege da se u Moskvi sprema još jedan teroristički napad, nakon ranijeg napada na „Krokus siti hol“, piše turski provladin list „Hurijet“.

„Poslije prvog napada na koncertnu dvoranu, teroristička grupa je planirala drugi napad. Planirali su da napadnu prepuni tržni centar. Turska obavještajna služba spriječila je ovaj drugi veliki napad kontaktirajući Moskvu“, piše kolumnista Hande Firat.

Napad su, prema pisanju lista, pripremili militanti grupe Islamska država – provincija Horasan.

List napominje da su turske obaveštajne strukture dugo pratile aktivnosti lokalnog ogranka ove organizacije u Turskoj, koji je bio umiješan u napad na katoličku crkvu Svete Marije u Istanbulu krajem januara.

Napad na „Krokus siti hol“ dogodio se, podsjetimo, 22. marta ove godine. Ubijene su 144 osobe, a ranjena je 551. Četiri neposredna izvršioca terorističkog napada su uhapšena, a u napadu je, kako smatraju istražitelji, učestvovalo još pet osoba.

Istražni komitet Ruske Federacije saopštio je da postoje dokazi da su izvršioci terorističkog napada bili povezani sa ukrajinskim režimom. Prema podacima istrage, priprema, finansiranje, napad i povlačenje terorista preko interneta koordinisali su članovi pomenute Islamske države – provincija Horasan.

 

(TASS)

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.