Turska se zalaže za obnovu sporazuma o žitu, ali pod izmijenjenim uslovima

0

Turska je odlučna da doprinese obnovi crnomorskog žitnog sporazuma, ali ovog puta želi da koridor prolazi kroz njenu teritoriju i da žitarice budu namijenjene siromašnim afričkim zemljama, a ne Zapadu, rekao je predsednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan na konferenciji za novinare pošto se vratio iz Astane, gdje je učestvovao na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) 3-4. jula.

„Vodimo pregovore s predstavnicima Rusije i Ukrajine Vladimirom Putinom i Vladimirom Zelenskim od prvog dana sukoba. Razgovaramo s njima kako mi kao posrednici možemo da pomognemo. O posredničkoj ulozi razgovarali smo s predsjednikom Putinom u Astani“, rekao je Erdogan a prenio TASS.

Podsjetio je da je zahvaljujući Sporazumu o žitu otpremljeno 30 miliona tona žita, te da je pitao Putina da se isti obnovi, ali pod uslovom da se iz dogovora izostavi Zapad, te da transport prolazi kroz Tursku do Afrike, kao i drugih prehrambeno ugroženih regiona.

Prema rečima turskog predsednika, i ruska strana, inače otvorena za nastavak dogovora, ima negativan stav prema isporuci žita u Evropu, pošto je „Evropa u ovom procesu stavila metu na leđa Rusiji“.

„Što se tiče Afrike, Rusija je spremna da uloži svu svoju snagu da se siromašnim zemljama obezbijedi žito. Nadam se da će se zahvaljujući našem radu ponovo otvoriti crnomorski žitni koridor“, rekao je Erdogan.

Ugovor o žitu potpisan je u Istanbulu 22. jula 2022, a istekao je 17. jula 2023. godine. Putin je više puta naglašavao da je Zapad najveći dio ukrajinskog žita izvezao u zapadne države, dok glavni cilj sporazuma – snabdijevanje žitom ugroženih zemalja, uključujući i one afričke – nikad nije sproveden.

Ostavite Komentar

Your email address will not be published.